Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un jurnalist francez, încarcerat în Turcia sub acuzaţia de «terorism»

loup_bureau.jpg

Loup Bureau la frontiera cu Siria
Loup Bureau la frontiera cu Siria
Sursa imaginii: 
Facebook Loup Bureau

Autorităţile franceze afirmă că urmăresc cu «cea mai mare atenţie» situaţia lui Loup Bureau. Jurnalistul independent a fost interceptat săptămâna trecută la postul de frontieră Habur dintre Turcia şi Irak. El este bănuit de «activităţi teroriste» în legătură cu combatanţii kurzi din Siria.

Surse turceşti citate de agenţia de ştiri Anadolu afirmă că Loup Bureau a fost interceptat având asupra sa interviuri şi fotografii cu combatanţi kurzi sirieni din mişcarea YPG considerată de Ankara drept o extensie a separatiştilor kurzi din Turcia, membrii ai partidului PKK. Ankara consideră că YPG şi PKK drept organizaţii teroriste. Arestat la postul de frontieră turco-irakian aflat la doar 20 de kilometrii de frontiera cu Siria, Loup Bureau a fost deci prezentat unui tribunal provincial care l-a încarcerat sub acuzaţia de «sprijin în favoarea unei organizaţii teroriste».

Jurnalistul francez, care se prezintă în fapt pe contul său Twitter drept «student în jurnalism», a colaborat printre altele cu canalele TV5 Monde şi Arte şi cu situl Slate.

Ministerul francez de externe afirmă că «urmăreşte cu cea mai mare atenţie» situaţia deţinutului din Turcia. Ambasada Franţei de la Ankara este şi ea mobilizată. De partea lor, analiştii reamintesc că nu demult un alt jurnalist francez, fotograful de presă Mathias Depardon fusese arestat în sud-estul Turciei şi încarcerat timp de o lună sub acuzaţia de «propagandă teroristă» după ce difuzase pe reţelele de socializare fotografii realizate în cursul unui reportaj. Eliberarea sa fusese precedată de o intensă mobilizare. Anul trecut, un alt reporter francez pe nume Olivier Bertrand fusese şi el deţinut în Turcia după ce efectuase un reportaj în provincie.

 
Un jurnalist francez, încarcerat în Turcia sub acuzaţia de «terorism»