Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deputaţii francezi renunţă la regimul special de pensii de care beneficiau

parlament_francez.jpg

Parlamentul francez, 4 iulie 2017
Parlamentul francez, 4 iulie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, promisese la Congresul de la Versailles de luna trecută o reformă în profunzime a Parlamentului: reducerea numărului de aleşi, introducerea unei doze de vot proporţional la alegerile legislative şi mai ales o moralizare a vieţii publice. In aşteptarea acestor modificări, biroul permanent al Parlamentului de la Paris a decis să ia două decizii cu efect imediat.

Gata cu regimul special de pensii pentru deputaţii francezi. Până acum, aleşii care ocupaseră un mandat de cel puţin 5 ani beneficiau de o pensie lunară de aproape 1.200 de euro. Un sistem foarte avantajos care însă a luat sfârşit pe 2 august în urma unei decizii a biroului permament al parlamentului. Deputaţii vor avea de acum încolo regimul de pensii aliniat pe cel al funcţionarilor publici. Schimbarea, promisă în timpul campaniei de Emmanuel Macron, este imediată dar nu şi retroactivă. Biroul parlamentul a profitat de ocazie pentru a valida şi modificarea alocaţiilor de şomaj pentru deputaţi, alocaţii care sunt şi ele acum aliniate pe cele ale cetăţenilor de rând.

In fine, semn că parlamentarii francezi trăiesc un adevărat sfârşit de epocă, biroul parlamentului a decis să renunţe şi la avantajele în transporturi de care beneficiau aleşii. Până acum, deputaţii care făcuseră cel puţin 3 mandate, puteau circula gratis cu trenul în toată Franţa. Renunţarea la acest privilegiu va permite o economie anuală de circa 800.000 de euro, estimează François de Rugy, preşedintele Adunării naţionale franceze.

 
Deputaţii francezi renunţă la regimul special de pensii de care beneficiau