Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Căsătoriile forțate - tema unei mari expoziții de fotojurnalism la Paris

fotojurnalista_stephanie_sinclair_la_arcul_de_fotojurnalism_alaturi_de_portretul_lui_niruta_14_ani_din_nepal_in_timpul_ceremoniei_de_casatorie_in_2007.jpg

Fotojurnalista Stephanie Sinclair la Arcul de Fotojurnalism alaturi de portretul lui Niruta, 14 ani, din Nepal în timpul ceremoniei de casatorie în 2007
Fotojurnalista Stephanie Sinclair la Arcul de Fotojurnalism alături de portretul Nirutei, o fată de 14 ani, din Nepal, în timpul ceremoniei de căsătorie din 2007
Image source: 
Siegfried Forster / RFI

Fotojurnalismul a primit în Paris un spaţiu de excepţie – la Grande Arche / Marele Arc de la Défense. Un spaţiu incredibil. O ambiţie nebună. Frisoanele sunt garantate. Pe acoperişul acestei clădiri, la etajul 35, la 110 metri înalţime de pământ, pe 1.200 de mp vor fi organizate expoziţii dedicate unui singur fotojurnalist. Primul eveniment îi este dedicat fotografei americane Stephanie Sinclair şi ilustrează căsătoriile forţate.  RFI a stat de vorbă cu aceasta.

« Prea tinere pentru a se căsători » sau « Too Young To Wed » este titlul acestei prime expoziţii prin care Arcul de Fotojurnalism este inaugurat în Paris. Este de asemenea numele ONG-ului prin care fotografa Stephanie Sinclair încearcă să schimbe mentalităţile privitoare la căsătoriile timpurii. Un ONG aclamat de Naţiunile Unite şi foarte solicitat în multe ţări.

Stephanie Sinclair a fost recompensată pentru munca sa cu un premiu Pulitzer, de trei ori cu premiul Visa d’or şi de trei ori cu World Press Photo. Regăsim în expoziţie 175 de fotografii dintre care 113 nu au fost expuse niciodată iar unele sunt în formate comparabile cu vitraliile unei catedrale.Expozitia Too young to wed a lui Stephanie Sinclair la Arcul de Fotojurnalism din Paris

Ochii lui Stephanie Sinclair au văzut sute de fetiţe – între 6 şi 14 ani, precum Niruta, în Nepal, care a fost promisă la 13 ani şi căsătorită la 14 ani – portretul ei domină expoziţia alături de fotografii în care se regăseşte alături de familia sa, la 10 de la căsătorie. Stephanie Sinclair îi spune povestea: 

« Am întâlnit-o pe Niruta în ziua nunţii ei. Se căsătorea cu un tânăr bărbat, Durga în vârstă de 15 ani. Am păstrat contactul cu ea. Acum doi ani a fost un cutremur puternic care a distrus satul lor.  Iar în astfel de momente, când există un conflict au loc şi căsătoriile timpurii. Aşadar m-am reîntors în acea zonă şi am aflat că şi-au pierdut casa. Se luptau să traiască. Erau pe punctul de a căsători copilul lor pentru că nu mai aveau ce mânca".

Stephanie a decis să pună familia în contact cu asociaţii umanitare prin care le-a fost reconstruită casa. A investit în educaţia localnicilor. Le-a reconstruit şcoala distrusă în cutremur. Potrivit Unicef, în Europa de Est, o fată din 10 se căsătoreşte înainte de a împlini 18 ani.  În Statele Unite nu a fost fixată nicio vârstă legală de la care cineva se poate căsători.

Stephanie Sinclair: « Ceea ce au în comun toate aceste fete pe care le puteţi vedea în expoziţie este că au fost căsătorite foarte tinere : între 9 şi 11 ani. Când am început proiectul ştiam că aceste căsătorii au loc dar presupuneam că undeva la 15 ..16 ani. Am întâlnit fete care au încercat să se sinucidă. Fenomenul se înregistrează în 50 de ţări din toate culturile posibile ori religii. Nu este ceva ce se întâmplă exclusiv în Afganistan ori în Orientul Mijlociu. De fapt, la fiecare 2 secunde, o copilă este căsătorită forţat”. Jean-François Leroy înconjurat de fotografiile lui Stephanie Sinclair în noul Arc de Fotojurnalism de la Grande Arche de la Défense, Paris

Directorul artistic al acestui palat al fotojurnalismului - Jean-François Leroy, fondatorul binecunoscutului festivalul Visa pour l’image, a vorbit la RFI despre importanţa acestui nou loc artistic, creat din fonduri private :

« Munca de 15 ani a lui Stephanie Sinclaire asupra micuţelor mirese avea nevoie de un spaţiu maiestuos. Aceste lucrări nu au fost niciodată expuse în Paris. Nu ştiu dacă acest spaţiu va schimba viaţa fotojurnaliştilor sau nu dar măcar le va permite să existe ceva mai bine. La această expoziţie sunt expuse 175 de fotografii. Fiecare cu un text de prezentare, povestim pe capitole povestea acestor fete care au ajuns să se căsătorească la vârste fragede. Astăzi, marea parte a fotografiilor circulă pe internet şi pe reţelele de socializare. Dar asta nu aduce niciun ban autorului. Iar aceştia trebuie să câştige un ban pentru a putea continua să lucreze. Se poate spune, ah, dar au 50.000 de abonaţi care le urmăresc postările pe pagina lor de pe internet ...dar asta nu înseamnă că tot ei le achită chiria. Aşadar trebuie să găsim mijloacele prin care fotojurnalismul să existe. De ce să nu oferim un loc în care fotojurnalismul să se poată exprima?!  Stephanie Sinclair a început proiectul datorită comenzilor venite din partea unor reviste dar nu mai este cazul şi în prezent”.

Marele palat al fotojurnalismului se deschide cu lucrările lui Stephanie Sinclair. Este ea emblematică pentru actuala situaţie a fotojurnalismului de astăzi?

Jean-François Leroy: "Stephanie este un personaj incredibil care a decis să lupte împotriva acestui fenomen al căsătoriilor forţate. Pentru asta foloseşte fotografia, scriitura, înfiinţează un ONG. Este lupta ei de o viaţă. Astfel că merită această recunoştinţă pe care i-o aducem astăzi. Sunt bulversat şi acum de aceste imagini, le cunosc, pentru mine este o muncă majoră, esenţială”.

Expoziţia rămâne deschisă până pe 26 septembrie.