Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela: Parchetul cere anularea instalării Adunării Constituante prevăzute pentru astăzi

presedintele_venezuelean_nicolas_maduro_se_exprima_in_timpul_unei_reuniuni_cu_membrii_noii_adunari_constituante_3_august_2017.jpg

Presedintele venezuelean Nicolas Maduro se exprima in timpul unei reuniuni cu membrii noii Adunari Constituante, 3 august 2017
Presedintele venezuelean Nicolas Maduro se exprima in timpul unei reuniuni cu membrii noii Adunari Constituante, 3 august 2017
Sursa imaginii: 
Palacio Miraflores

Demersul vine după ce firma britanică furnizoare a sistemului electronic de votare a acuzat autoritățile venezuelene de manipulare a prezenței la vot. Cifrele raportate oficial diferă mult, în plus, față de cele estimate de opoziție.

Adunarea Constituantă urmează să înlocuiască actualul parlament, singura instituție politică din Venezuela controlată de opoziție şi care a anunțat că nu intenționează să elibereze sediul puterii legislative. Cererea de anulare vine după ce şefa Parchetului General, Luisa Ortega Diaz a deschis o anchetă asupra scrutinului care a avut loc în urmă cu 5 zile, unul calificat de opoziţie « fraudulos ».

Sunt vizaţi de anchetă cei patru directori din Consiliul Naţional Electoral, acuzaţi de complicitate cu preşedintele Nicolas Maduro, cel care a dorit acest parlament paralel. Directorii sunt anchetaţi pentru că ar fi manipulat alegerile de duminică şi au anunţat o rată de participare mult mai mare decât cea reală. Procuroarea se bazează şi pe anunţul făcut de societatea britanică ce s-a ocupat de operaţiunile de vot. Preşedintele Nicolas Maduro a anunţat o rată de participare de 41,5%.

Luisa Ortega Diaz o figură emblematică anti-Maduro cere un audit la care să participe experţi internaţionali. Până când se va realiza acest lucru, Parchetul General cere oficial anularea instalării acestei Adunări Constituante. Instalarea era prevăzută iniţial pentru miercuri dar apoi amânată pentru vineri.  

O cerere care are puţine şanse să fie luată în considerare astfel că cel mai probabil cei 545 de aleşi în Constituantă vor fi oficial instalaţi. Un important dispozitiv de securitate va fi amplasat în special pentru a-i proteja pe cei mai importanţi membri ai acestei noi Adunări: prima doamnă a Venezuelei – Cilia Flores şi fiul preşedintelui – Nicolas Maduro Guerra.

În jurul Palatului legislativ ambianţa va fi şi ea încărcată – partizani şi opozanţi ai regimului au lansat fiecare un apel pentru a manifesta în centrul oraşului Caracas. 10 oameni au murit în manifestaţiile care au avut loc la Caracas în ziua în care se alegea această Adunare Constituantă. 

În Franţa, în această dimineaţă Palatul Elysée a emis un comunicat în care precizează că speră ca guvernul şi opoziţia din Venezuela să găsească acea cale prin care un dialog credibil, sincer şi serios să aibă loc. « Dialogul este singura soluţie posibilă la această criză » existentă în Venezuela, se scrie în comunicatul Palatului Elysée.