Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dragi fugitivi europeni, Poliţia vă doreşte acasă vara aceasta

cartea_postala_realizata_pentru_franta_de_catre_europol_in_cadrul_unei_campanii_derulate_pentru_prinderea_celor_mai_cautati_fugitivi.jpg

Cartea postala realizata de catre Europol în cadrul unei campanii derulate pentru prinderea celor mai cautati fugitivi
Cartea postala realizata de catre Europol în cadrul unei campanii derulate pentru prinderea celor mai cautati fugitivi
Image source: 
https://eumostwanted.eu/summercampaign

Europol lansează o campanie inedită şi îi cheamă acasă pe the most wanted / cei mai căutaţi fugitivi. “Dragi fugitivi europeni, Poliţia vă doreşte acasă vara aceasta. Toată lumea merită o vacanţă” – scrie pe o serie de vederi ce fac parte dintr-o campanie lansată pe site-ul Europe’s Most Wanted. O campanie similară a fost lansată şi la finele anului trecut şi a dus la prinderea a 36 de criminali. 4 s-au predat ei singuri.

Europol a realizat 21 de cărţi poştale diferite, pentru tot atâtea state. Pe cartea destinată României este înfăţişat un castel şi scrie : « Dragă Gheorghe, contele Dracula celebrează anuala paradă a vampirilor iar tu eşti invitat. Vino şi tu, te aşteptăm. Cu drag, Politia ». Timbrul este şi el unul original : înfăţişează un usturoi. Este vorba de Gheorghe Clapon. El se sustrage de la executarea unei pedepsei de 9 ani şi 4 luni de închisoare, condamnat pentru înşelăciune, uz de fals şi spălare de bani.

Europol difuzeză aceste cărţi poştale pe platforma sa  www.eumostwanted.eu/summercampaign .

Pentru Franţa, cartea înfăţişează un poliţist cu mustaţă, îmbrăcat lejer – în pantaloni cu bretele şi un tricou, o sticlă de vin şi un croissant, cu o baghetă în mână. « Dragă Farouk, să ştii că viaţa este mai bună în dulcea Franţă. Sperăm că te vei întoarce în curând la noi. Ne lipseşti ». Cartea se adresează lui Farouk Hachi, şeful unei bande de hoţi care a dat mai multe spargeri armate la bănci. El a fost condamnat în 2009, în lipsă, la 20 de ani de închisoare. Între 2000 şi 2001, el a condus atacuri armate la bănci din Rennes şi Saint Malo. A fost interpelat în 2002 de poliţia franceză dar lăsat în libertate din cauza procedurilor excesive.

“În timp ce noi beneficiem de o pauză estivală bine meritată, criminalii nu iau concediu”, aminteşte Europol. Si adaugă: “Poate că aceşti criminali au ales aceleaşi destinaţii de vacanţă ca şi voi. De aceea ajutorul vostru este esenţial pentru a-i captura”.

Cu ocazia sărbătorilor de sfârşit de an, Europol a realizat un calendar. Pentru fiecare zi era afişată fotografia unui fugitiv. Criminali, terorişti, traficanţi de droguri…acuzaţi sau condamnaţi pentru fapte de o gravitate extremă. Campania inedită, lansată în 2016 pe platforma EU Most Wanted a fost văzută de 2,5 milioane de internauţi. 36 de criminali au fost prinşi. 4 s-au predat ei singuri.

Europe’s Most Wanted a fost iniţiată de comunitatea ENFAST cu întregul support al Europol. Membrii ENFAST sunt specializaţi în localizarea infractorilor pe numele cărora au fost emis un mandat european de arestare.