Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Sunt frustrată, abandonez!": Carla del Ponte demisionează din Comisia de anchetă ONU privind Siria

clara_del_ponte.jpg

Carla del Ponte face parte din Comisia ONU privind Siria din 2012
Carla del Ponte face parte din Comisia ONU privind Siria din 2012
Sursa imaginii: 
Fabrice Coffrini/AFP

Intr-un interviu acordat publicaţiei elveţiene Blick, magistrata Carla del Ponte critică comisia de anchetă ONU privind Siria şi anunţă că se retrage din această instanţă.

Carla del Ponte e furioasă pe Naţiunile unite. Magistrata, ex-procuror al Tribunalului penal internaţional pentru fosta Iugoslavie, acuză Consiliul de securitate că "nu vrea să stabilească adevărul privind situaţia din Siria". Del Ponte spune că din 2011 de când există Comisia de anchetă independentă privind Siria - comisie în care ea a intrat în 2012 - aceasta "nu a obţinut nimic. Nu pot face parte dintr-o comisie care nu a făcut nimic. Sunt frustrată, abandonez! Mi-am scris déjà demisia pe care am s-o trimit în următoarele zile" spune magistrata confraţilor noştri elveţieni de la Blick.

Comisia din care face parte Carla del Ponte este prezidată de un brazilian şi a emis déjà mai multe rapoarte. Membrii ei nu au fost însă niciodată lăsaţi de autorităţile de la Damasc să pună piciorul în Siria.

Del Ponte estimează că la început, în 2011, conflictul din Siria era uşor de descris. "Răul - guvernul - era de o parte şi Binele - opoziţia - de cealaltă parte. Azi, toţi sunt în Siria de partea Răului. Guvernul Assad a comis crime teribile contra umanităţii şi a folosit arme chimice. Opoziţia este ea, formată doar din extremişti şi terorişti" mai afirmă Carla del Ponte, o magistrată care s-a făcut cunoscută prin impulsivitatea ei şi felul direct de a spune lucrurilor pe nume.

 
"Sunt frustrată, abandonez!": Carla del Ponte demisionează din Comisia de anchetă