Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa vrea să facă mai bine diferenţa între refugiaţi şi migranţi economici

gerard_collomb.jpg

Gérard Collomb, ministrul francez de interne
Gérard Collomb, ministrul francez de interne
Sursa imaginii: 
Pierre René-Worms/RFI

Gérard Collomb detaliază noua politică migratorie dorită de preşedintele Emmanuel Macron. Ministrul francez de interne explică într-un interviu acordat publicaţiei Journal du Dimanche ce măsuri noi preconizează Parisul pentru a face faţă crizei migranţilor.

Gérard Collomb vrea să facă mai bine distincţia între refugiaţi şi migranţii economici. In acest sens, pentru a clarifica situaţia, ministrul de interne îşi doreşte ca perioada de examinare a dosarelor de azilanţi să scadă de la un an la 6 luni. "Acest lucru va fi înscris într-o nouă lege", spune Collomb.

In privinţa situaţiei de la Calais unde ar mai fi azi circa 350 de migranţi, oficialul francez promite că se vor instala puncte de distribuţie a apei şi wc-uri. Aceste structuri vor fi însă mobile pentru a evita instalarea migranţilor. Aceştia vor fi mai departe desfăşuraţi treptat în diverse centre răspândite pe întregul teritoriu al Franţei. "3.500 de noi locuri vor fi create în 2018", spune Gérard Collomb. In paralel, ministrul le cere însă prefecţilor să mărească numărul celor trimişi în alte ţări considerate drept sigure, cum ar fi de exemplu Albania.

In fine, înaltul responsabil de la Interne preconizează creearea de centre de primire, aşa-zise "hot-spots", pentru refugiaţi în afara Hexagonului. Collomb exclude însă pentru moment Libia din motive de securitate.

Cum notează colegii noştri de la redacţia în limba franceză, "politica migratorie a Franţei nu se modifică în esenţă". Mesajul lui Collomb este limpede. Ministrul vrea "să împace eficacitatea şi generozitatea". O poziţie de echilibru ce va fi greu de găsit, estimează analiştii.

 
Franţa vrea să facă mai bine diferenţa între refugiaţi şi migranţi economici