
Special Paris
SUA nu mai dialoghează cu Phenian până nu încetează testele cu rachetă
secretarul_american_de_stat_rex_tillerson_a_sustinut_o_conferinta_de_presa_la_summitul_asean_de_la_manila_7_august_2017.jpg

ONU interzice Phenianului să exporte cărbune, minerale, plumb şi produse din peşte. Coreea de Nord dă asigurări că aceste noi sancţiuni nu o vor împiedica să îşi dezvolte programul nuclear şi a avertizat că nu va negocia sub ameninţarea Statelor Unite. Măsurile ONU ar putea costa Phenianul un miliard de dolari anual, prin restrângerea schimburilor economice cu principalul aliat şi partener economic – China.
“Sancţiunile constituie o violare a suveranităţii”, a reacţionat Phenianul, printr-un comunicat în care susţine că “nu va pune pe masa negocierilor programul nuclear cât timp Nordul este ameninţat de Washington”. « Phenianul nu va da nici un pas înapoi » se mai arată în comunicat şi a ameninţat că va pune Statele Unite să plătească.
O declaraţie ce este publicată în timp ce şeful diplomaţiei nord-coreene se află la Manila cu ocazia unui forum regional de securitate unde sunt prezenţi responsabili din Statele Unite, China, Rusia şi alte ţări din Asia-Pacific. Secretarul american de Stat - Rex Tillerson exclude o reluare a dialogului, până când Phenianul nu va suspenda programul balistic şi estimează că noile sancţiuni demonstrează că lumea şi-a pierdut răbdarea în faţa acestor ambiţii nucleare.
Noile sancţiuni vin după ce în luna iulie, Coreea de Nord a derulat 2 teste cu rachete intercontinentale.
Racheta lansată pe 28 iulie de Coreea de Nord a trecut la aproximativ 100 de km de un avion Air France care circula între Tokyo – Paris. 323 de persoane se aflau la bordul acestui avion. Altfel spus, cele două se aflau la 7 minute de zbor. Aparatul francez se afla pe o rută legală, una care nu are legătură cu spaţiul nord-coreean interzis zborurilor. Air France asigură că securitatea zborului nu a fost ameninţată. Totuşi, compania a decis să extindă zona de non-survol în jurul Coreei de Nord, au precizat pentru RFI reprezentanţii Air France. Racheta a parcurs 1.000 km, a atins o altitudine de 3 200 km, înainte să cadă în Marea Japoniei.
Coreea de Nord reprezintă o ameninţare directă pentru Statele Unite, Coreea de Sud, Japonia şi pentru cea mai mare a ţărilor din lume, se arată într-un comunicat emis de Casa Albă după ce preşedintele Donald Trump a avut o convorbire cu omologul său sud-corean Moon Jae-In. Pe Twitter, preşedintele Donald Trump a salutat unanimitatea votului ONU şi a mulţumit Rusiei şi Chinei pentru susţinerea lor.