Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA nu mai dialoghează cu Phenian până nu încetează testele cu rachetă

secretarul_american_de_stat_rex_tillerson_a_sustinut_o_conferinta_de_presa_la_summitul_asean_de_la_manila_7_august_2017.jpg

Secretarul american de Stat Rex Tillerson a sustinut o conferinta de presa la summitul ASEAN de la Manila, 7 august 2017
Secretarul american de Stat Rex Tillerson a sustinut o conferinta de presa la summitul ASEAN de la Manila, 7 august 2017
Image source: 
REUTERS/Karen Lema

Coreea de Nord anunţă că sancţiunile ONU nu o vor împiedica să îşi dezvolte programul nuclear. Este reacţia după ce în week-end Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate cele mai drastice sancţiuni luate împotriva unei  ţări care a realizat teste balistice. Este a şaptea oară din 2006 când, pe hârtie, sunt luate sancţiuni contra Coreei de Nord. Le Monde consideră că este însă nevoie să fie luate măsuri efective, practice, pentru ca programul nuclear şi balistic nord-coreean să fie îngheţat, unul care nu mai reprezintă doar o ameninţare regională ci una mondială .

ONU interzice Phenianului să exporte cărbune, minerale, plumb şi produse din peşte. Coreea de Nord dă asigurări că aceste noi sancţiuni nu o vor împiedica să îşi dezvolte programul nuclear şi a avertizat că nu va negocia sub ameninţarea Statelor Unite. Măsurile ONU ar putea costa Phenianul un miliard de dolari anual, prin restrângerea schimburilor economice cu principalul aliat şi partener economic – China.

“Sancţiunile constituie o violare a suveranităţii”, a reacţionat Phenianul, printr-un comunicat în care susţine că “nu va pune pe masa negocierilor programul nuclear cât timp Nordul este ameninţat de Washington”.  « Phenianul nu va da nici un pas înapoi » se mai arată în comunicat şi a ameninţat că va pune Statele Unite să plătească.

O declaraţie ce este publicată în timp ce şeful diplomaţiei nord-coreene se află la Manila cu ocazia unui forum regional de securitate unde sunt prezenţi responsabili din Statele Unite, China, Rusia şi alte ţări din Asia-Pacific. Secretarul american de Stat - Rex Tillerson exclude o reluare a dialogului, până când Phenianul nu va suspenda programul balistic şi estimează  că noile sancţiuni demonstrează că lumea şi-a pierdut răbdarea în faţa acestor ambiţii nucleare.

Noile sancţiuni vin după ce în luna iulie, Coreea de Nord a derulat 2 teste cu rachete intercontinentale.

Racheta lansată pe 28 iulie de Coreea de Nord a trecut la aproximativ 100 de km de un avion Air France care circula între Tokyo – Paris. 323 de persoane se aflau la bordul acestui avion. Altfel spus, cele două se aflau la 7 minute de zbor. Aparatul francez se afla pe o rută legală, una care nu are legătură cu spaţiul nord-coreean interzis zborurilor. Air France asigură că securitatea zborului nu a fost ameninţată. Totuşi, compania a decis să extindă zona de non-survol în jurul Coreei de Nord, au precizat pentru RFI reprezentanţii Air France. Racheta a parcurs 1.000 km, a atins o altitudine de 3 200 km, înainte să cadă în Marea Japoniei.

Coreea de Nord reprezintă o ameninţare directă pentru Statele Unite, Coreea de Sud, Japonia şi pentru cea mai mare a ţărilor din lume, se arată într-un comunicat emis de Casa Albă după ce preşedintele Donald Trump a avut o convorbire cu omologul său sud-corean Moon Jae-In.  Pe Twitter, preşedintele Donald Trump a salutat unanimitatea votului ONU şi a mulţumit Rusiei şi Chinei pentru susţinerea lor.