Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sistemul francez de alertă în caz de atentat este unul desuet

autorul_raportului_atentioneaza_ca_sistemul_de_alerta_saip_nu_functioneaza_decat_pe_anumite_tipuri_de_telefoane.jpg

Autorul raportului atentioneaza ca sistemul de alerta SAIP in caz de atantat nu functioneaza decat pe anumite tipuri de telefoane
Autorul raportului atentioneaza ca sistemul de alerta SAIP in caz de atentat nu functioneaza decat pe anumite tipuri de telefoane
Image source: 
© gouvernement.fr

Ameninţarea teroristă rămâne la un nivel ridicat iar Franţa se bazează pe un sistem total ineficient pentru a informa populaţia. Despre carenţele dispozitivului prin care populaţia ar trebui să fie avertizată în cazul unui atac, vorbeşte un raport al Senatului francez. 

“Desuet”, “contestabil”, “slab”….aşa este catalogat de senatori acest dispozitiv de alertare a populaţiei în cazul unui eveniment grav. Este vorba de o aplicaţie care se poate instala pe telefonul mobil. Raportul a fost realizat sub coordonarea senatorului Jean-Pierre Vogel de la Republicanii, un foarte bun cunoscător al sectorului securităţii civile.

Aplicaţia a fost lansată cu ocazia campionatului european de fotbal din 2016 şi este parte din Sistemul de Alertă şi de Informare a Populaţiei – SAIP. Din SAIP face parte şi reţeaua de sirene aflată pe ansamblul teritoriului şi creată după cel de-al doilea Război Mondial. O reţea depăşită, modernizarea ei a început în 2011 dar lucrările vor continua până în 2022. Aceste sirene nu au fost niciodată folosite, în afara testelor, care sunt făcute în fiecare primă miercuri din lună. Ele au fost create pentru a alerta populaţia în cazul unor bombardamente aeriene dar din 1973 ele ar trebui să sune şi în cazul unui risc nuclear, bacteriologic ori chimic. Parcul cuprinde 2.800 de sirene iar racordarea lor la alte sisteme de alertă, la cele ale unor companii spre exemplu, ar însemna un total de 5.800 de sirene  în întreaga Franţă.

Revenind la aplicaţia pentru telefoanele mobile, la un an de când există, eficacitatea ei lasă mult de dorit. Aplicaţia a fost concepută ca o urgenţă, pe vremea când premier era Manuel Valls iar Bernard Cazeneuve era ministru de Interne. Doar 900.000 de oameni au descărcat aplicaţia în condiţiile în care ar fi nevoie de 5 milioane de utilizatori pentru a fi formată o masă prin intermediul căreia alerta ar fi declanşată efectiv.

Tehnic, nici aplicaţia în sine nu excelează : o singură dată când ea a fost activată în condiţii reale, la atentatul de la Nisa, în iulie 2016, mesajul de alertă a fost trimis la mai bine de două ore după tragicul eveniment, din cauza unor probleme informatice.

Statele Unite, Japonia, Olanda au un sistem prin care populaţia este alertată printr-un sms trimis pe telefonul mobil. Este atins un public important şi divers : mesajul este primit de toţi clienţii operatorilor de telefonie şi nu doar de cei echipaţi cu un smartphone. Chiar şi turiştii străini recepţionează sms-ul.

Eficacitatea programului a fost dovedită dar, parţial el a fost abandonat în 2016 căci s-a descoperit o lipsă de compatibilitate cu reţeaua 4 G. Operatorii de telefonie mobilă s-au arătat puţin entuziasmaţi din cauza investiţiilor în adaptarea echipamentelor – zeci de milioane de euro comparativ cu 300.000 de euro cât a costat dezvoltarea aplicaţiei franceze.

Acum se mai ridică şi întrebarea : odată declanşat acest sistem de avertizare, ce anume trebuie să facem? Să fugim din casă sau din contră ? Ei bine, cea mai mare parte a francezilor nu ştie cum ar trebui să se comporte într-o astfel de situaţie.

La finele lui iulie, gigantul Google a anunţat lansarea unei “alerte SOS”  - o funcţionalitate al motorului de căutare care i-ar permite utilizatorului să fie informat în caz de criză majoră, pe orice terminal conectat la internet.  În 2014, Facebook a creat sistemul « Safety Check ». 4 milioane de francezi au putut semnala prin intermediul acestui program că sunt în siguranţă în timpul atentatelor din noiembrie 2015 din Paris. Un sistem aşadar care declanşează un răspuns din partea internauţilor.

Senatorul Jean-Pierre Vogel propune trecerea la sistemul de alertare prin sms ori o vastă campanie publicitară pentru a determina francezii să îşi instaleze pe telefoanele mobile aplicaţia SAIP.