Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela: Responsabili guvernamantali vinovaţi de tortură - raport ONU

un_manifestant_este_oprit_la_caracas_27_iulie_2017.jpg

Un manifestant este oprit la Caracas, 27 iulie 2017
Un manifestant este oprit la Caracas, 27 iulie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Marco Bello/File Photo

ONU denunţă folosirea excesivă a forţei în Venezuela către manifestanţii anti-Maduro şi acuză forţele de securitate că sunt responsabile de aplicarea de rele tratamente, tortură şi de moartea  a cel puţin 46 de manifestanţi antiguvernamentali. În timp ce opoziţia este majoritară în parlamentul monocameral, preşedintele Nicolas Maduro a organizat alegeri pentru o adunare constituantă care a a fost învestită vineri, după săptămâni de proteste în stradă. Mai multe state au condamnat iniţiativa lui Nicolas Maduro, spunând că este contrară principiilor democratice. 

De la începutul protestelor, în luna aprilie, se contantă o tendinţă evidentă de folosire excesivă a forţei împotriva manifestanţilor, declară Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al Hussein. Mii de persoane au fost plasate în detenţie în mod abuziv iar apoi supuse unor tratamente inumane ori torturii.

Anchetatorii ONU nu au fost lăsaţi să intre în Venezuela dar o echipă specializată în drepturile omului a intervievat telefonic 135 de victime şi familiile lor precum şi martori, jurnalişti, avocaţi, medici şi membri ai Procuraturii Generale.  În ultima zi din iulie, procurorul general ancheta 124 de decese produse în cadrul acestor manifestaţii.46 de decese sunt imputate forţelor de ordine iar 27 unor grupări armate proguvernamentale.

Nimeni nu poate cunoaşte viitorul acestor anchete căci odată ce Adunarea Constituantă a ajuns la putere primul lucru a fost să o demită pe Luisa Ortega Diaz – procurorul general al Venezuelei şi una dintre principalele figuri de opoziţie.  

În ceea ce priveşte numărul de persoane deţinute, nicio cifră oficială nu a fost anunţată. Estimarea ONU arată că între 1 aprilie – data la care au început manifestaţiile şi 31 iulie, mai bine de cinci mii de persoane au fost reţinute sau arestate abuziv. Peste o mie de persoane ar fi în continuare private de libertate.

Toate acestea au loc în timp ce un Parlament paralel a fost instalat în funcţie – este vorba de Adunarea Constituantă din care fac parte doar membrii Partidului Socialist a preşedintelui Nicolas Maduro. Responsabilii guvernamentali se fac vinovaţi de violarea drepturilor omului – declară Înaltul comisar ONU.

Acesta a cerut autorităţilor de la Caracas să oprească de urgenţă folosirea forţei impotriva manifestanţilor anti-Maduro şi să elibereze toţi protestatarii reţinuţi abuziv. “Toate părţile ar trebui să caute o soluţie pentru a pune punct tensiunilor existente în ţară, renunţarea la violenţă şi deschiderea unui veritabil dialog politic” este recomandarea lui Zeid Ra'ad al Hussein.