Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit : Britanicii se vor francezi

brexit_-_din_ce_in_ce_mai_multi_britanici_care_traiesc_in_franta_solicita_nationalitatea_franceza.jpg

Brexit - Din ce în ce mai multi britanici solicita nationalitatea franceza
Brexit - Din ce în ce mai multi britanici solicita nationalitatea franceza
Image source: 
Glyn KIRK / AFP

Britanicii care locuiesc în Franţa vor să se asigure că vor rămâne cetăţeni ai Uniunii Europene. Sunt tot mai mulţi britanici instalaţi în Hexagon care încearcă să obţină un paşaport francez.

După momentul referendumului pe tema Brexit, există o medie de 10 cereri pe zi din partea unor britanici care doresc să devină francezi, spune responsabila Expat Partners – un cabinet de consultanţă în migraţie cu sediul la Paris - Fiona Mougenot într-un interviu pentru Le Figaro. Britanicii caută mijlocul prin care să rămână în Uniunea Europeană, explică directoarea acestui cabinet.

În 2016, anul în care s-a dat votul pe Brexit, numărul britanicilor care au depus un dosar pentru a obţine cetăţenia franceză a sărit la 254% în raport cu anul 2015, potrivit cifrelor Ministerului de Interne. Aproximativ 1.400 de englezi au depus un dosar de naturalizare în 2016, comparativ cu aproape 400 în 2015. Datele pentru 2017 nu sunt încă disponibile dar tendinţa pare să fie aceeaşi şi pentru anul în curs.

“Simţim o creştere a interesului pentru naţionalitatea franceză” comentează şi preşedintele Comitetului Comunităţii Britanice din Franţa - Christopher Chantrey. Si explică: “niciodată nu ne-am fi gândit să cerem naturalizarea dar acum, este poliţa noastră pentru a ne asigura că nu rămânem în afara EU”.

In 2015 au primit cetăţenia franceză 320 de britanici iar în 2016, 440.  Există şi îngrijorări – că vor pierde asigurarea de sănătate britanică ori pensia, în lipsa unor acorduri bilaterale.