Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: 30 de departamente cu secetă severă

un_agricultor_cultiva_graul_in_beauvilliers_eure_et_loire_16_iulie_2017.jpg

Un agricultor cultiva graul în Beauvilliers, Eure et Loire, 16 iulie 2017
Un agricultor cultiva graul în Beauvilliers, Eure et Loire, 16 iulie 2017
Sursa imaginii: 
JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

82 de departamente franceze, din 101,  fac obiectul unor restricţii pentru utilizarea apei. Iar în 30 de departamente se înregistrează secetă severă. Lipsa precipitaţiilor a determinat această secetă. Cel mai probabil restricţiile vor rămâne valabile până în toamnă.  Subiectul a fost discutat în Consiliul de Miniştri.

Ministrul tranziţiei ecologice, Nicolas Hulot şi cel al Agriculturii,  Stéphane Travert au prezentat miercuri în Consiliul de Miniştri un plan de acţiune pentru a se reuşi stocarea apei. Este o situaţie excepţională, spun responsabilii şi propun investiţii locale pentru îmbunătăţirea reţelelor de apă pentru a se diminua pierderile şi pentru a putea fi reutilizată apa tratată.    

În ultimul bilanţ privitor la situaţia rezervelor subterane, realizat în luna iulie de Biroul de Investigaţii Miniere, se arată faptul că 74% din resursele de apă, se află la un nivel foarte scăzut în raport cu nivelul mediu calculat în ultimii 15 ani. Sunt afectate terenuri din sud-vest şi nord-est.

Problema s-a creat între septembrie 2016 şi martie 2017 când, potrivit Météo France, a plouat foarte puţin. Iar ploile estivale nu ajută cu nimic, ele sunt absorbite de vegetaţie ori se evaporă din cauza căldurii. Astfel că trebuiesc aşteptate ploile de toamnă pentru ca situaţia să se amelioreze. Toată lumea a fost invitată să restricţioneze consumul de apă.

Un agricultor din departamentul Eure, Normandie, contactat de RFI spune că ar fi nevoie de 15 zile de ploi continue pentru ca plantele să îşi revină. Puţin probabil că se va şi întâmpla, în plină lună august. El estimează că va recolta cu aproximativ 40% mai puţine cereale ceea ce înseamnă o pierdere de până la 30 000 de euro.

Ïn total, prefecturile au emis peste 200 de decizii prin care este restricţionată utilizarea apei, pe ansamblul teritoriului. O cifră extrem de ridicată. Ca o comparaţie – în aceeaşi perioadă a anului trecut existau doar 72 de astfel de ordine emise de prefecturi căci în doar 29 de departamente era secetă. Situaţia era şi mai bună în urmă cu doi ani. Cât priveşte canicula, în Franţa, recordul de temperatură a fost înregistrat vineri -  în sud-est, în special la Montpellier şi apoi în Figari în Corsica, unde termometrul a urcat până la 42,7 grade Celsius, potrivit Météo France.

Pe de altă parte, un val de căldură extremă a afectat în ultímele săptămâni mai multe zone din Europa. De la începutul lui august, canicula a făcut 5 morţi în Italia şi România, relatează France Presse. Temperaturi fără precedent au fost înregistrate în Portugalia, în sudul Franţei, Italia, Ungaria şi Balcani. Mercurul a depăşit 40 de grade, accentuând seceta. În Italia, umiditatea a făcut ca vineri, temperatura să fie resimţită şi mai puternic : 55 de grade Celsius. Aici, producţia de vin şi măsline se va diminua în acest an, cu 15% respectiv 30%.

Oamenii de ştiinţă avertizează că în Europa, peste 3.000 de oameni ar putea muri anual din cauza căldurilor puternice. Cea mai mare parte a deceselor ar urma să se înregistreze în sudul Europei, potrivit unui studiu al Comisiei Europene.