Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron a cheltuit cel mai mult în campania electorală

presedintele_frantei_emmanuel_macron.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron
Sursa imaginii: 
© RFI/Pierre René-Worms

Dar, în general, candidaţii din 2017 de la prezidenţialele franceze au fost mai economici decât cei din 2012. 

Candidatul formaţiunii En Marche -  Emmanuel Macron a cheltuit aproape 17 milioane de euro. Este aşadar câştigătorul cursei pentru Palatul Elysée cel care a investit cel mai mult – şi asta fără a avea vreunul din partidele tradiţionale în spate. Tactica sa, în care a investit de altfel cel mai mult - 5 milioane de euro: s-a adresat direct alegătorilor şi le-a trimis sms-uri şi scrisori.

Al doilea în clasament este Benoît Hamon. Campania electorală l-a costat pe candidatul socialist 15 milioane de euro. El a vrut cu aceşti bani să repare faptul că nu a fost susţinut de puternicii partidului dar şi propria lipsă de notorietate. La final obţine cel mai prost scor din istoria partidului.

Eliminat de asemenea din primul tur, François Fillon – candidatul formaţiunii Republicanii a cheltuit cel mai mult în consiliere pentru comunicare. Căci, campania electorală a adus-o în prim plan pe soţia sa, acuzată că a fost angajată fictiv la cabinetul deputatului François Fillon. Penelope Fillon este acuzată că ar fi primit aproximativ jumătate de million de euro ca și atașat parlamentar al soțului ei, în cei cinci ani de mandat. Nimeni nu își aduce aminte să o fi văzut vreodată pe Penelope Fillon la Adunarea Națională sau în circumscripția pe care François Fillon o reprezenta.

De partea sa, Marine Le Pen – de la Frontul Naţional, ajunsă în turul doi, a investit în campanie 12,5 milioane de euro. Peste 10 milioane de euro a achitat candidatul Franţei Nesupuse – Jean Luc Mélenchon. Meetingurile desfăşurate în spaţii deschise l-au costat scump.

Tragem linie şi calculăm raportul calitate / preţ în funcţie de câte voturi au obţinut fiecare. Pe Emmanuel Macron l-a costat fiecare vot obţinut 1,93 de euro, pe  Benoît Hamon - 6,58 de euro - cel mai mult dintre toţi candidaţii, pe François Fillon -1,91 de euro, Marine Le Pen – 1,63 de euro iar pe Jean Luc Mélenchon – 1,51 de euro.