Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Numărul radicalizaţilor cu 60% mai mare în 2 ani

militari_patruleaza_in_apropiere_de_turnul_eiffel_din_paris_in_cadrul_starii_de_urgenta_30_martie_2016.jpg

Militari patruleaza în apropiere de Turnul Eiffel din Paris in cadrul starii de urgenta, 3O martie 2016
Militari patruleaza în apropiere de Turnul Eiffel din Paris in cadrul starii de urgenta
Sursa imaginii: 
© REUTERS/Philippe Wojazer

În Franţa se înregistrează un număr tot mai mare de indivizi radicalizaţi, scrie Le Figaro.  Aceste persoane sunt recenzate într-un fişier care contabilizează semnalmentele celor care ajung să simpatizeze cu un grup terorist. În momentul atentatelor din noiembrie 2015 din Paris şi Saint Denis, fişierul conţinea peste 11.000 de cazuri. Acum conţine 18.500, o creştere de 60% în mai puţin de doi ani. 

Acest program care ţine evidenţa celor care dau semne de radicalizare este alimentat din trei surse: Prefecturi, direct de cetăţeni, Poliţie şi Jandarmerie. Nu orice vrea poate consulta această bază de date căci informaţiile sunt sensibile.

Prefecturile, prin unităţile departamentale de securitate, alimentează cu informaţii acest fişier. Un program similar a fost dezvoltat de Prefecturi în 2009 când se urmăreau noile forme de delincvenţă: violenţele urbane, fenomenele de bandă, violenţa în şoli, criminalitatea combinată cu traficul de arme şi droguri.

A doua sursă de informaţii o reprezintă oamenii de rând. În Franţa există un număr verde al Centrului naţional de prevenţie a radicalizărilor la care poate suna oricine este îngrijorat că cineva din familie, o rudă, poate un coleg ori un vecin dă semne că este interesat de grupări teroriste.

Fişierul este instrumentat de Unitatea pentru luptă antiteroristă şi cuprinde şi nume din poliţie ori jandarmerie – acestea de altfel fiind şi cazurile cele mai preocupante şi cele mai sensibile.

Fişierul permite realizarea unei viziuni globale a situaţiei în Franţa: în iunie 2017, minorii care se regăsesc în acest fişier al radicalizaţilor reprezentau 16% iar femeile 26%. Pe de altă parte, 34% dintre radicalizaţii identificaţi sunt persoane care s-au convertit.

Seful Direcţiei Generale de Securitate din cadrul Ministerului francez de Interne - Laurent Nunez spune că cifrele sunt îngrijorătoare şi explică : «  jihadişti frustraţi ajung să conceapă acţiuni teroriste la noi ca o alternativă la un proiect blocat în zona siriano-irakiană. Modul de operare este simplu iar ţinta este una cu un simbol puternic. Dar, exact aceeaşi indivizi sunt capabili să comită şi acţiuni teroriste de o mare amploare”.