Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Închirieri ilegale în Paris: A crescut numărul şi cuantumul amenzilor

a_crescut_valoarea_amenzilor_pe_care_le_risca_cei_care_isi_inchiriaza_ilegal_casa_in_franta.jpg

A crescut valoarea amenzilor pe care le risca cei care isi inchiriaza ilegal casa în Franta
A crescut valoarea amenzilor pe care le risca cei care isi inchiriaza ilegal casa în Franta
Image source: 
Christophe Apatie / EyeEm

Într-un an de zile, nivelul amenzilor date celor care îşi închiriază ilegal casa a urcat de la 45.000 de euro la 615.000 de euro, potrivit Primăriei Parisului.  

În Franţa, se dau tot mai multe amenzi celor îşi închiriază ilegal casa pe internet. Totodată, a crescut semnificativ cuantumul acestor sancţiuni. Vizaţi sunt proprietarii care închiriază apartamente în scopuri turistice.

În primele 6 luni din 2017, 31 de proprietari au fost condamnaţi în justiţie la plata unor amenzi care se ridică la 615.000 de euro. În perioada similară a anului trecut, amenzile au avut o valoare mult mai mică – doar 45.000 de euro. Iar pentru întreg anul 2016, cei care şi-au închiriat apartamentul fără să declare au fost obligaţi să achite amenzi în valoare totală de 200.000 de euro.

Locuinţele sunt oferite prin intermediul mai multor platforme de închirieri. Cifrele nu arată o explozie a numărului de locaţii de închiriat ci o mai mare eficienţă a controalelor efectuate, spun specialiştii. De asemenea, judecătorii pot decide sancţiuni mai puternice împotriva celor care nu vor să închirieze legal un spaţiu.

Din noiembrie 2016, a crescut nivelul maxim al amenzii: de la 25.000 la 50.000 de euro. Dacă în 2016 se aplica o amendă medie de 10.000 de euro, pentru 2017 sancţiunea se ridică la 20.000 de euro.

Autorităţile din cel mai turistic oraş de pe planetă au decis să lupte contra închirierilor turistice ilegale care se dezvoltă în defavoarea sectorului hotelier şi care favorizează specula imobiliară. Consiliul Capitalei a votat crearea unui număr de înregistrare, obligatoriu din luna decembrie a anului trecut, pentru toţi cei care doresc să îşi închirieze apartamentul pe un platformă de internet.

Aproximativ o sută de mii de apartamente sunt oferite spre închiriere pe diferite platforme de internet. Spre exemplu, pentru Airbnb, Parisul este una dintre primele pieţe din lume, cu 65.000 de proprietăţi ce pot fi închiriate.