Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Harvard rămâne cea mai bună universitate din lume

un_laborator_de_la_universitatea_pierre_et_marie_curie_franta.jpg

Un laborator de la Universitatea Pierre et Marie Curie, Franta
Un laborator de la Universitatea Pierre et Marie Curie, Franta
Sursa imaginii: 
www.facebook.com/upmc.france/

Harvard conduce topul mondial al celor mai bune instituţii de învâţământ superior pentru al 15-lea an consecutiv. 

Cu 16 universităţi în top 20 mondial, Statele Unite îşi confirmă hegemonia. Clasamentul este realizat de cabinetul independent Shanghai Ranking Consultancy, care ia în calcul 500 de universităţi din lume.  

Primele două clasate pe podium şi 8 din primele 10  locuri sunt ocupate de universităţi din Statele Unite. Pe primul loc se află Harvard, pe doi se situează Standford, ambele americane iar pe trei este Universitatea engleză Cambridge.

Clasamentul a fost creat în 2003 şi ţine cont de mai mulţi factori, printre care este şi numărul de premii Nobel obţinute de foşti studenţi, numărul de cercetători care contează în disciplina lor şi numărul de articole pe care aceştia au reuşit să le publice în reviste de specialitate precum "Science" ori "Nature". Criteriile au fost denunţate deseori de numeroşi responsabili europeni.

Doar 4 instituţii non-americane se află în top 20 : trei universităţi britanice şi una din Zurich, Elveţia.

Franţa se poziţionează pe locul 6 mondial cu 20 de universităţi în clasamentul general, care include 500 de unităţi de învăţământ superior.  Cele mai bune: Universitatea Pierre et Marie Curie – pe locul 40, Paris-Sud – imediat pe locul 41 şi urcă cinci poziţii în top,  precum şi  l’Ecole normale supérieure – pe locul 69.

An de an, acest clasament este observat minuţios de responsabili universitari din lumea întreagă. Tia Loukkola este directoare în cadrul Asociaţiei Europene a Universităţilor şi este de părere că acest clasament mondial poate influenţa reputaţia unei anumite unităţi de învăţământ. Spre exemplu, în cazul Scolii de Economie din Toulouse, numărul de candidaturi a crescut cu 20% după ce unitatea a intrat în acest clasament mondial, observă profesorul Stéphane Gregoir.

Francezii sunt puţin atenţi la clasamente, dar în Statele Unite, studenţii sunt obişnuiţi să consulte astfel de topuri pentru a-şi alege locul unde doresc să studieze. Studenţii asiatici sunt, cultural, mai sensibili la clasamente iar în ţări precum Brazilia ori Rusia programele de mobilitate ori bursele ar putea fi chiar stabilite în funcţie de poziţia unei universităţi în clasamentele internaţionale.   Universitatea poate atrage totodată cercetători de anvergură, pot fi dezvoltate laboratoare internaţionale şi pot fi atrase mai uşor investiţii.