Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SDJ către Recep Erdogan: Democraţiile nu încarcerează jurnaliştii care îşi fac meseria

Loup Bureau în mai 2016

Loup Bureau în mai 2016
Loup Bureau în mai 2016
Image source: 
Facebook Loup Bureau

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a discutat cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan despre jurnalistul francez Loup Bureau reţinut în Turcia. Francezul, care se prezintă pe pagina de Twitter drept « student la jurnalism » a fost reţinut pe 26 iulie, la un post de frontieră turco-irakian aflat la 20 de km de frontiera cu Siria. RFI cere eliberarea lui Loup Bureau.

Preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat preocuparea în ceea ce priveşte situaţia lui Loup Bureau şi a solicitat să i se permită să revină în Franţa cât mai repede posibil, se arată într-un comunicat de la Palatul Elysée. Cei doi lideri au convenit să rediscute subiectul săptămâna viitoare.

Loup Bureau, a colaborat cu TV5 Monde şi Arte. Asupra lui au fost găsite fotografii şi interviuri cu unii combatanţi kurzi sirieni din Unitatea de Protecţie a Poporului Kurd.

Autorităţile de la Ankara consideră că această grupare are legături cu militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat o grupare teroristă aflată într-un conflict de trei decenii cu forţele de securitate turce. Unitatea de Protecţie a Poporului Kurd (YPG) este o componentă-cheie a forţelor siriene democratice (SDF), care au susţinerea Statelor Unite în lupta împotriva organizaţiei jihadiste Stat Islamic. Statele Unite consideră YPG ca fiind distinctă de PKK.

Loup Bureau a fost prezentat unui tribunal care l-a încarcerat sub acuzaţia de «sprijin în favoarea unei organizaţii teroriste».

Tatăl jurnalistului spune că avem de a face cu o « situaţie politică » şi a denunţat în urmă cu câteva zile tratamentul autorităţilor turce. Totodată « liniştea generală a clasei politice franceze » din momentul reţinerii fiului său, pe 26 iulie. Contactat de France Presse, după această discuţie telefonică între cei doi şefi de stat, tatăl jurnalistului a declarat că se bucură de demersul preşedintelui Franţei şi speră într-o îmbunătăţire a situaţiei.

SDJ - Societatea Jurnaliştilor din Franţa cere eliberarea lui Loup Bureau. Le Monde scrie că în timp ce Turcia a investit în ultimele săptămâni în achiziţia de spaţii publicitare în mai multe trusturi de presă din Franţa dar şi din alte ţări pentru a-şi "glorifica democraţia", regimul Erdogan a multiplicat represaliile contra jurnaliştilor.

La începutul lunii mai a fost încarcerat, pentru 30 de zile, jurnalistul Mathias Depardon după ce Olivier Bertrand a fost reţinut timp de trei zile  în noiembrie 2016. Iar confraţii turci îşi fac meseria în condiţii dificile. 35 dintre ei au fost reţinuţi sub acuzaţia că ar fi alimentat puciul ratat din iulie 2016.

Apoi, din 3 august, jurnalistul turco-suedez Hamza Yalcin, este încarcerat în Spania în baza unui mandat internațional emis de președintele Turciei. Acest jurnalist foarte critic la adresa Ankarei a fost reţinut în Barcelona de autorităţile spaniole pentru că l-ar fi « insultat » pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Urmează ca justiţia să se pronunţe asupra unei eventuale extrădări.

Turcia este plasată pe locul 155 din 180 de organizaţia Reporteri fără Frontiere în ceea ce priveşte libertatea presei.

“Decât să cumpăraţi publicitate în presa franceză mai bine eliberaţi-l pe Loup Bureau. Democraţiile nu încarcerează jurnaliştii care îşi fac meseria”, se arată în comunicatul SDJ. Semnează: RFI, TV5Monde, Libération, Le Figaro, France 24, France 2, Télérama, Le Monde, RTL, Première Lignes, Les Echos, France 3, Le Point, Radio France, Mediapart.