Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turismul, problema numărul 1 în mai multe oraşe spaniole

protestatari_in_barcelona_10_iunie_2017_purtand_o_pancarta_pe_care_scrie_-_acesta_nu_este_turism_este_o_invazie_-.jpg

Protestatari în Barcelona, 10 iunie 2017, purtând o pancarta pe care scrie "acesta nu este turism este invazie"
Protestatari în Barcelona, 10 iunie 2017, purtând o pancarta pe care scrie "acesta nu este turism este invazie"
Sursa imaginii: 
© AFP/Archives

În Spania, la San Sebastiàn, oraş port la Oceanul Atlantic, are loc astăzi un protest împotriva activităţilor turistice. În Barcelona, pereţii unor hoteluri au fost inscripţionaţi cu sloganuri prin care turiştii sunt invitaţi să se întoarcă acasă. Mai multe oraşe europene au protestat deja în ultimele săptămâni. 

Spania a înregistrat un număr record de 75,6 milioane de turişti anul trecut iar în 2017, cifra ar putea ajunge la 80 de milioane. Ca o comparaţie, cea mai vizitată ţară din lume, Franţa, a înregistrat anul trecut 83 de milioane de vizitatori. În sectorul turistic lucrează 13% din populaţia Spaniei iar în Catalonia – 20%. Altădată perceput ca o oportunitate de ieşire din criza economică, turismul este simţit acum ca o ameninţare. La Barcelona, numărul de turişti a explodat: de la 1,7 milioane în 1990, la 9 milioane de vizitatori anul trecut.

Exasperarea localnicilor a tot crescut în timp ce în locuri publice apăr sloganuri scrise cu spray: “turişti mergeţi acasă la voi, refugiaţii sunt bineveniţi”. Turismul a devenit un motiv de tensiune – între cei care spun că sunt « invadaţi » şi cei care profită de pe urma activităţilor turistice.

În iulie, patru militanţi ai unei grupări radicale de stânga, ce purtau cagule în momentul atacului, au oprit în trafic un autobuz plin cu turişti. Au tăiat cauciucurile iar pe autobuz au lipit un banner pe care scria « turismul ucide cartierele ».

Au fost vandalizate şi magazine turistice. Nu doar că se înregistrază o dereglare a economiei, comportamentul turiştilor lasă şi el de dorit, în timp ce autorităţile se declară neputincioase.

În jurul Mediteranei, în Italia, mai bine de 2.000 de veneţieni au manifestat luna trecută atenţionând asupra gunoaielor lăsate în urmă de cei 27 de milioane de turişti care vizitează anual oraşul gondolelor. Populaţia din centrul istoric al Veneţiei a scăzut de la 175.000 în anii 1950 la 55.000 în prezent. A crescut în schimb numărul celor care închiriază locuinţe turiştilor. O treime din locuinţe au fost transformate în « bed and breakfast ». Recent, şi la Roma au avut loc manifestaţii împotriva turismului.

În Croaţia, unde turismul a explodat în ultimii ani, administraţia publică din Dubrovnik a decis la limiteze numărul de turişti care pot intra în zona istorică a oraşului. Puţin peste o mie de oameni locuiesc aici. În schimb, numărul turiştilor depăşeşte 10.000.

În Franţa, localnicii din Bordeaux au început deja să vocifereze – de la începutul anului, 6 milioane de turişti au vizitat oraşul. Până acum, singurele măsuri luate sunt amenzile aplicate celor care închiriază ilegal locuinţe.  În primele 6 luni din 2017 s-au dat amenzi de peste  600.000 de euro.