Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brigitte Macron: Statutul său va fi clarificat printr-o cartă

brigitte_macron_-_sotia_presedintelui_frantei_emmanuel_macron.jpg

Brigitte Macron - sotia presedintelui Frantei, Emmanuel Macron
Brigitte Macron - sotia presedintelui Frantei, Emmanuel Macron
Sursa imaginii: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Soţia preşedintelui Franţei, Brigitte Macron se exprimă pentru prima dată de la alegerile prezidenţiale, într-un interviu acordat revistei Elle. Ea confirmă că statutul său va fi reglementat. Nu însă printr-o lege ci printr-o cartă. Preşedintele Emmanuel Macron a promis în campania electorală că va crea un statut pentru prima doamnă. Promisiunea sa a creat o amplă dezbatere în timp ce pe internet a apărut o petiţie prin care se cerea stoparea acestei iniţiative şi care a strâns peste 300.000 de semnături. 

Pentru revista Elle, Brigitte Macron a decis să acorde primul interviu din această calitate de primă doamnă. 

« Statutul meu va fi clarificat nu printr-o lege ci printr-o cartă în care se va explica faptul că nu voi fi remunerată, vor fi precizate care sunt misiunile la care voi participa şi de ce mijloace beneficiez. Este foarte important ca totul să fie clar, transparent. Precum toate predecesoarele mele, îmi voi assuma rolul public iar francezii vor şti de ce facilităţi beneficiez în calitate de primă doamnă”, explică Brigitte Macron în acest prim interviu.

Pe când era la Casa Albă, Michelle Obama spunea că “statutul de primă doamnă este în fapt un cadou iar rolul poate fi definit fără să fi fost ales”. Brigitte Macron spune că din punctul său de vedere cadoul este că poate întâlni oameni dar că îi este foarte clar că francezii l-au ales pe Emmanuel şi nu pe ea, chiar dacă ei ştiau că formează un cuplu.

La trei luni după instalarea la Palatul Elysée, Brigitte Macron spune că nu simte că este prima doamnă. În opinia ei, este doar o expresie americană şi că de fiecare dată când o aude îi vine să se întoarcă pentru a vedea de cine este vorba.

Pe site-ul administraţiei prezidenţiale, vor fi afişate întâlnirile sale, programele pe care le va susţine şi în care va fi implicată pentru ca francezii să ştie exact ceea ce lucrează. În schimb, în ochii francezilor, Brigitte Macron este frumoasă şi le este prima doamnă. Ea primeşte zilnic aproximativ 140 de scrisori, un număr record comparativ cu predecesoarele tale.

De când cuplul Macron s-a instalat la Palatul Elysée, prima doamnă a impus o discreţie mediatică. A cerut ca în anumite deplasări să nu fie acompaniată de presă şi primeşte invitaţi la Palat fără să facă declaraţii ulterioare.  

Cât despre soţul său, Brigitte Macron spune că singurul defect al lui Emmanuel Macron este acela de a fi mai tânăr decât ea : «  de fiecare dată când citesc poveşti despre noi am impresia că citesc despre un alt cuplu. Pentru că povestea noastră este foarte simplă. Iar dacă nu aş fi făcut această alegere, aş fi trecut pe lângă viaţa mea”, povesteşte Brigitte Macron.