Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania, baza logistică a terorismului islamic în Europa?

barcelona.jpg

Politia catalanà cautà indicii la locul atentatului de pe Ramblas, la Barcelona, pe 17 august 2017
Politia catalanà cautà indicii la locul atentatului de pe Ramblas, la Barcelona, pe 17 august 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Sergio Pere

Spania, ţara în care a avut loc cel mai sângeros atac jihadist din Europa – 11 martie 2004 în gara Atocha din Madrid, 191 de morţi şi două mii de răniţi – a fost până ieri cruţată de seria de atentate care a lovit Europa din 2015 încoace. "Atentatele de la Barcelona şi Cambrils lasă de gândit că o vastă reţea în adormire a decis să treacă la acţiune", notează Le Monde. Ziar care e de părere că "Spania este baza logistică a organizaţiei stat islamic".

In ultimii 13 ani, poliţia spaniolă s-a profesionalizat mult. Trebuie spus că după seria de atentate de la Atocha, comise de marocani şi tunisieni afiliaţi la al-Qaida, opinia publică iberică a descoperit cu stupoare că forţele de securitate nu ştiau nimic, sau prea puţine, despre mişcările jihadiste din peninsulă.

«Forţele antiteroriste s-au pus deci pe treabă şi au putut dejuca de atunci o serie de atentate importante» afirmă un specialist spaniol citat de ziarul Libération. Din 2004 încoace, circa 700 de suspecţi au fost reţinuţi din care 140 au fost condamnaţi pentru activităţi teroriste. Alte sute de persoane au fost expulzate cu interdicţia de a mai pune piciorul în Spania timp de zece ani. In paralel, circa trei mii de agenţi sunt mobilizaţi ca să urmărească ce se întâmplă pe reţelele sociale. Guvernul premierului Mariano Rajoy a anunţat recent că 600 de agenţi suplimentari, printre care şi unii «de cultură musulmană», au fost recrutaţi pentru a combate terorismul. Mulţi dintre suspecţii arestaţi – ultimii în aprilie - erau bazaţi în Catalonia.

Spania, rol-cheie în comiterea unor atentate islamiste în alte state europene?

In fine, cum o subliniază atât Libération cât şi Le Figaro, «anchetatorii spanioli au un avantaj faţă de colegii lor francezi. Numărul de spanioli plecaţi să lupte în Irak şi Siria este destul de slab – circa 150 de oameni – şi mai toţi provin din Madrid, Barcelona sau enclavele Ceuta şi Melila din Maroc. Vreo 30 au murit pe front iar alţi 20 ar fi revenit acasă». Mai mulţi factori, enumeraţi de Libération, ar explica această «slabă» reprezentare. «In peninsula iberică există foarte puţine ghetouri, integrarea comunităţii musulmane a reuşit mai bine decât în alte ţări europene, xenofobia este cvasi-inexistentă în Spania, la fel şi extrema dreaptă. Nu în ultimul rând, colaborarea între serviciile secrete spaniole şi cele marocane este foarte bună».

Si totuşi, Le Monde, citându-l pe istoricul Jean-Pierre Filiu, specialist al jihadismului, scrie că «Spania ar fi putut juca un rol-cheie, poate chiar acela de bază logistică, în comiterea unor atentate islamiste în alte state europene». E adevărat că mai mulţi terorişti francezi, printre care Ayoub el-Khazzani, atacatorul din trenul Thalys şi Amedy Coulibaly, ucigaşul de la magazinul evreiesc Hyper Cacher din Paris, au trăit şi în Spania. Tară care este bine plasată între Maroc şi Europa.

Ziarul de seară se întreabă în concluzia analizei sale dacă «atacul de la Barcelona este semn de slăbiciune din partea organizaţiei stat islamic, obligată să recurgă la baza sa logistică, sau preludiu unei campanii mai vaste?» Ziarul de seară, ca şi Le Figaro, nu uită să reamintească faptul că în propaganda jihadistă, «al-Andalus», adică ocupaţia musulmană a Spaniei timp de şapte secole în Evul Mediu, are şi azi o mare valoare simbolică. In imaginarul multor islamişti, Spania este un teritoriu ce trebuie recucerit.