Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


2.500 de migranţi evacuaţi din taberele din nordul Parisului

migranti.jpg

Circa 2.500 de migranti au fost evacuati pe 18 august 2017 de la Porte de la Chapelle
Circa 2.500 de migranti au fost evacuati pe 18 august 2017 de la Porte de la Chapelle
Sursa imaginii: 
Bertrand GUAY / AFP

Aproape 2.500 de migranţi au fost evacuaţi din taberele ilegale instalate de mai multe săptămâni în nordul Parisului. Este a 35-a operaţiune de acest gen în capitala Franţei efectuată în ultimii doi ani.

Operaţiune de evacuare a migranţilor de la Porte de la Chapelle a mobilizat în zorii zilei de vineri circa 350 de poliţişti. Originari de cele mai multe ori din Afganistan, Sudan, Somalia şi Eritreea, migranţii, în majoritate bărbaţi între 20 şi 30 de ani, erau instalaţi de-a lungul autostrăzii din nordul Parisului în nişte tabere ilegale complet insalubre. Cei 2.500 de migranţi au fost îmbarcaţi la bordul a peste 30 de autocare şi duşi spre diverse centre de cazare special amenajate sau rechiziţionate pentru ei. Printre acestea se numără şi 18 săli de sport din regiunea pariziană. Acolo, oamenii vor fi supuşi unor controale.

In funcţie de situaţia lor, ei vor putea face fie demersuri administrative în Franţa, fie vor fi retrimişi în primul stat european în care au intrat, fie vor fi expulzaţi în ţările lor de origine. Asociaţiile se arată preocupate de situaţie întrucât guvernul francez şi-a anunţat recent intenţia de face distincţia între refugiaţii politici şi migranţii economici, aceştia din urmă având vocaţia de a fi daţi afară din Hexagon. Un proiect de lege în acest sens, mai aspru, ar urma să fie depus la Parlament luna viitoare.

Evacuarea din această dimineaţă este a 35-a de acest gen realizată de doi ani încoace în regiunea capitalei franceze. Precedenta a avut loc, practic în acelaşi loc, pe 7 iulie când 2.800 de persoane fuseseră evacuate.

 
2.500 de migranţi evacuaţi din taberele din nordul Parisului