Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Berlin denunţă ingerinţa lui Recep Erdogan în campania electorală

presedintele_turciei_recep_tayyip_erdogan.jpg

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
Sursa imaginii: 
REUTERS/Umit Bektas

Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, denunţă ingerinţa preşedintelui Turciei, Recep Erdogan în campania electorală germană. Preşedintele turc a cerut conaţionalilor care trăiesc în Germania să nu voteze cu CDU a lui Angela Merkel dar nici cu SPD ori cu Verzii. Alegeri legislative vor avea loc în luna septembrie în Germania.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan susţine că toate aceste formaţiuni – Partidul Creştin Democrat, cel Social Democrat şi Partidul Verzilor sunt inamicii Turciei. El şi-a îndemnat compatrioţii să îşi aducă susţinerea celor care nu fac dovada unei ostilităţi la adresa Ankarei, dar fără să numescă o anumită formaţiune. Si a adăugat : «este vorba de o luptă de onoare a turcilor care trăiesc în Germania».

Relaţiile dintre Turcia şi Germania s-au tensionat odată cu puciul ratat din 15 iulie 2016, imputat predicatorului Fetullah Gülen, exilat de mai mulţi ani în Statele Unite şi care neagă orice implicare. Ankara acuză Berlinul că este prea « indulgent »  cu teroriştii deoarece găzduieşte separatişti kurzi şi posibili pucişti.

Guvernul turc a transmis o notă Berlinului în care cere extrădarea lui Adil Öksüz, considerat ca şeful operaţional al puciştilor, în prezent dat dispărut iar unele servicii de informaţii îl situează în Germania.

La rândul său, Germania a condamnat cu fermitate arestările care s-au făcut după puciul ratat. Aproximativ 50.000 de persoane ar fi fost reţinute şi doar o parte eliberate ulterior. În prezent, 10 cetăţeni germani, unii având dublă naţionalitate, sunt reţinuţi în Turcia, după cum a anunţat săptămâna aceasta ministrul german de Externe. Printre ei,  Deniz Yücel, un journalist germano-turc, corespondent al Die Welt, arestat din februarie.

Social Democraţii – al cărui candidat este fostul preşedinte al Parlamentului european, Martin Schultz şi Creştin Democraţii  – formaţiunea cancelarei Angela Merkel se opun la aceste alegeri dar au aceeaşi poziţie comună în ceea ce priveşte Turcia. În schimb, Partidul Verzilor a avut o poziţie mult mai dură vis-a-vis de Ankara. Co-preşedinte este aici un german de origine turcă, extrem de critic la adresa preşedintelui Erdogan.