Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania: Eliberarea condiţionată a unui scriitor germano-turc căutat de Ankara

doganakhanli-696x389.jpg

Scriitorul germano-turc Dogan Akhanli are 60 de ani iar de 25 traieste in Koln, Germania
Scriitorul germano-turc Dogan Akhanli are 60 de ani iar de 25 traieste in Koln, Germania
Sursa imaginii: 
Pagina personala de Facebook

Un tribunal spaniol l-a pus în libertate condiţionată pe scriitorul german de origine turcă Dogan Akhanli. Acesta a fost reţinut sâmbătă, la cererea Ankarei. Scriitorul nu poate părăsi Madridul până când Turcia nu va cere oficial extrădarea sa. 

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel a discutat despre scriitor cu omologul său spaniol Alfonso Dastis. Ministrul german a cerut Madridului să nu îl extrădeze în Turcia pe Dogan Akhanli.

Arestarea scriitorului a fost anunţată iniţial de un deputat german de la Partidul Verzilor, Volker Beck, care estima că ea demonstrează că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan « caută să îşi extindă puterea în afara frontierelor ţării, să-i intimideze pe cei care îl critică şi să îi urmărească peste tot în lume ».

După ce scriitorul a fost pus în liberatate, ministrul Sigmar Gabriel declara că « ar fi un lucru oribil dacă, chiar şi la celălalt capăt al Europei, Turcia reuşeşte să oprească oameni care au o voce contra preşedintelui Recep Erdogan ».

Scriitorul s-a născut în anul 1957 în Turcia şi trăieşte din 1992 în Koln. El a fost reţinut sâmbătă dimineaţă în sudul Spaniei în baza unui document al Interpol. Dogan Akhanli a scris o trilogie în care evoca genocidul armean. Acesta a fost bănuit că a fost implicat într-un furt armat, în 1989 şi a fost reţinut când a mers într-o vizită în Istanbul, în 2010. A fost pus ulterior în liberatate. Partidul Verzilor este depărere că toate acestea au un caracter politic.

Relaţiile dintre Turcia şi Germania s-au tensionat în urma puciului ratat din iulie 2016, imputat predicatorului Fethullah Gülen, care neagă orice implicare. Ankara acuză Berlinul că este prea « indulgent »  cu teroriştii deoarece găzduieşte separatişti kurzi şi posibili pucişti. La rândul său, Germania a condamnat cu fermitate arestările care s-au făcut după puciul ratat. Aproximativ 50.000 de persoane ar fi fost reţinute şi doar o parte eliberate ulterior.

În prezent, 10 cetăţeni germani, unii cu dublă naţionalitate sunt arestaţi în Turcia, potrivit autorităţilor germane. Printre ei, Deniz Yücel, un jurnalist germano-turc, corespondentul Die Welt, încarcerat din februarie.