Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schimbul de informaţii în Europa este blocat de unele state

Dupa atentatul din 14 iulie 2016, pe Promenade des Anglais din Nisa au fost instalate bariere iar patrule militare se afla în permanenta aici

Franţa a comemorat victimele atacului de joi din Barcelona printr-o ceremonie religioasă care a avut loc duminică seară la Catedrala Notre Dame din Paris. Marile oraşe europene sunt unite când vine vorba de a-şi exprima compasiunea, dar sunt ele la fel de unite şi pentru a bloca atacurile?

În Franţa, politicienii pledează pentru crearea un FBI european. Un mai bun serviciu de informaţii, unul european pe cât posibil, prin care schimburile de informaţii între statele comunitare să fie mult ameliorate. Dacă schimbul de informaţii s-a îmbunătăţit în urma atacurilor jihadiste din ultimii ani, derapaje se înregistrează în ceea ce priveşte tehnicile de protecţie în spaţiul public, este de părere publicaţia Le Figaro.

Paris, Nisa, Berlin, Londra, Barcelona - toate au fost lovite. Organizaţia Stat Islamic acţionează într-o Europă care nu este pregătită să riposteze în acelaşi ritm cu gruparea jihadistă. În faţa ameninţării, cele 28 de ţări ale Uniunii Europene încearcă să treacă peste interesele contradictorii pentru a modela o replică antiteroristă comună.

După 13 noiembrie 2015, schimburile de informaţii între servicii s-au intensificat, observă Alain Rodier, directorul Centrului francez de Cercetare în domeniul informaţiilor, expert în terorism şi criminalitate organizată.

Europol este organizația de combatere a criminalității la nivel european. În ianuarie 2016 a luat fiinţă Centrul european de contra terorism. El ar trebui să unească statele membre pentru a crea un spaţiu de încredere în care informaţiile sunt împărtăşite tuturor. În timp ce 5.000 de europeni au aderat la Daesh, Europol nu a înregistrat decât aproximativ 3.000 de nume, 90 % din informaţii au fost furnizate de doar 5 state.

Ministrul belgian de Interne declară că «mai multe state blochează ideea unei baze de date pentru întreaga Europă ».  Dimitris Avropoulos, comisarul european pentru Migraţie şi Afaceri Interne, a avertizat, la rândul său că acest lucru « ne împiedică să luptăm contra teroriştilor şi ne face vulnerabili ».

Conştient că sistemul este perfectibil, coordonatorul european pentru luptă contra terorismului, Gilles de Kerchove a emis un raport în care subliniază faptul că « mai mulţi, dacă nu toţi, dintre teroriştii din Paris şi Bruxelles erau cunoscuţi serviciilor de poliţie. Ceea ce demonstrează importanţa de a alimenta banca de date cu  informaţii de calitate în care să fie precizată ameninţarea reprezentată de fiecare individ semnalat ».  Totodată, regulile de drept nu sunt aceleaşi în toate țările, ceea ce pune o problemă de armonizare a luptei contra terorismului.

Pentru finele lui septembrie, primarul din Nisa, Christian Estrosi, va găzdui o reuniune despre lupta împotriva terorismului, la care a invitat să participe omologi europeni. După atacul produs la Nisa, administraţia locală a investit 30 de milioane de euro în securitate. Factura a fost achitată de oraş, cu subvenţii regionale, dar nu şi de stat, care a alocat bani doar pentru instalarea de camere video pe spaţiul public, în special pe Promenade des Anglais.

Pentru a face faţă mai uşor unor astfel de investiţii, primarul din Nisa propune crearea unui fond european. Precum Nisa, toate oraşele în care s-au produs atacuri jihadiste şi-au îmbunătăţit dispozitivul de protecţie. Londra, vizată de mai multe atacuri în 2017, în special pe London Bridge, a amplasat bariere pentru a împiedica maşinile să urce pe trotuar.