Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


«Carta de transparenţă» privind rolul actualei prime doamne a Franţei

brigitte.jpg

Brigitte Macron, sotia Presedintelui Frantei
Brigitte Macron, sotia Presedintelui Frantei
Image source: 
Axel Schmidt, AFP

Palatul Elysée (preşedinţia Franţei) a publicat pe situl său «Carta de transparenţă referitoare la statutul consortului Preşedintelui». In cazul de faţă, sunt astfel precizate rolul, temele de acţiune şi mijloacele atribuite lui Brigitte Macron.

In preambulul Cartei, Palatul Elysée precizează că «în virtutea unei tradiţii republicane şi a practicii diplomatice, consoarta Preşedintelui Republicii are un rol de reprezentare, de patronaj şi de însoţire a Sefului statului în misiunile sale. Niciun text juridic nu codifică însă acest rol. Dintr-o dorinţă de transparenţă democratică, prezenta Cartă doreşte să clarifice şi să facă publice atât misiunile consoartei Preşedintelui cât şi mijloacele care îi sunt alocate pentru a-şi îndeplini misiunile ».

Din surse ale preşedinţiei franceze citate de agenţiile de presă, se mai insistă pe faptul că «această Cartă are forma unui angajament şi nu este valabilă decât pentru Brigitte Macron şi doar pe durata mandatului lui Emmanuel Macron. Carta nu se va aplica succesorilor acestuia. Textul a fost redactat de Preşedinţie, cu asentimentul cuplului Emmanuel şi Brigitte Macron».

Pentru prima dată în istoria celei de-a 5-a Republici franceze, un text stabileşte deci negru pe alb ce face consoarta Preşedintelui. Carta recunoaşte în primul rând «rolul de reprezentare al lui Brigitte Macron, alături de şeful statului, la sumiturile şi reuniunile internaţionale». Prima doamnă a Franţei «supervizează de asemenea manifestările şi recepţiile de la Palatul Elysée». Brigitte Macron poate «să ia parte la acţiuni naţionale sau internaţionale, împreună cu alte consoarte de şefi de stat, de exemplu pentru a combate schimbările climatice sau violenţele contra femeilor şi copiilor». Soţia actualului preşedinte francez poate «să sprijine, prin prezenţa sau semnătura ei, manifestări cu caracter caritativ, cultural sau social sau care contribuie la strălucirea internaţională a Franţei».

Brigitte Macron nu primeşte nici salariu nici buget propriu

In fine, în conformitate cu priorităţile fixate de Preşedinte pentru mandatul său, «Brigitte Macron este însărcinată să întreţină o legătură continuă cu actorii societăţii civile în domeniile handicapului, educaţiei, sănătăţii, culturii, protecţiei copilului sau egalităţii bărbaţi-femei». De asemenea, «Preşedintele îi poate cere soţiei sale să-i dea idei sau să-i facă propuneri care vor fi făcute publice pe situl preşedinţiei».

La capitolul «mijloace alocate consortului preşedintelui» apar foarte puţine lucruri. Aflăm că «soţia preşedintelui nu beneficiază de niciun salariu, nici de bani de reprezentare. Pe scurt, Brigitte Macron nu are niciun buget propriu alocat. Ca să-şi exercite misiunile, ea poate conta pe cabinetul Preşedintelui şi are doi consilieri prezidenţiali puşi la dispoziţia sa şi un secretariat». La fiecare sfârşit de lună, pe situl preşedinţiei se va publica agenda lui Brigitte Macron iar în mod regulat se va face bilanţul acţiunilor sale.

Redactarea acestei Carte răspunde unei promisiuni de campanie a lui Emmanuel Macron. Candidatul de atunci dorea să pună capăt «unei ipocrizii franceze» creând un statut juridic pentru consoarta preşedintelui. După ce o petiţie contra unui statut oficial al primei doamne a cules însă peste 300 de mii de semnături, noul şef de stat a renunţat la idea unui decret sau lege, publicând aşadar doar această «Cartă de transparenţă».

"Carta de transparentà" privind rolul actualei prime doamne a Frantei