Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moscova a reuşit să achite datoriile fostei URSS

Rusia a reuşit să achite datoria externă istorică moştenită de pe vremea Uniunii Sovietice. A vărsat 125 de milioane de dolari către Bosnia-Herţegovina. Era ultimul stat căruia fosta Uniune Sovietică îi era dator. 

Cu aceast ultim transfer, Rusia poate întoarce definitiv pagina datoriei sovietice. În februarie, Moscova a plătit peste 60 de milioane de dolari Macedoniei. În ultimii cinci ani, Rusia a plătit datoriile moştenite de la URSS faţă de toate celelalte entităţi ale fostei Iugoslavii: Serbia, Croaţia, Slovenia, Macedonia şi Muntenegru.

URSS acumulase 70 de miliarde de dolari datorie externă, în mare parte în timpul perestroicii. Rusia a moştenit această datorie.

La începutul anilor 2000 Rusia a beneficiat de un aflux de petrodolari graţie preţului petrolului şi a gazului. În 2006, după negocieri puternice, Moscova a achitat datoria de peste 20 de miliarde de dolari – 95% reprezentau împrumuturi sovietice, către 17 ţări.

În timp ce unii experţi se îngrijorau de riscul de epuizare financiară, Vladimir Putin a reuşit să consolideze bugetul statului într-o perioadă de criză. Occidentul a impus sancţiuni ca urmare a crizei ucrainiene iar preţul hidrocarburilor a scăzut.

Franţa a renunţat, oficial, în urmă cu 20 de ani, la creanţele de pe vremea sovietică. Totuşi, Rusia a vărsat 400 de milioane de dolari, adică doar 1% din valoarea actualizată a datoriei, după cum a anunţat asociaţia naţională a urmaşilor celor care au investit în fosta URSS.