Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Numărul doi din Vatican evocă la Moscova situaţia din Siria şi Ucraina

cardinalul_pietro_parolin_la_vilnius_lituania_9_mai_2016.jpg

Cardinalul Pietro Parolin la Vilnius, Lituania, 9 mai 2016
Cardinalul Pietro Parolin la Vilnius, Lituania, 9 mai 2016
Sursa imaginii: 
Petras Malukas / AFP

Cardinalul Pietro Parolin s-a deplasat în Rusia pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Ruse. Pentru miercuri este planificată o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin şi cu patriarhul Chiril. 

Este o deplasare rară, ultima vizită la acest nível a avut loc în 1999. Până acum, cardinalul Parolin a evocat chestiunea Siriei şi a Ucrainei într-o discuţie avută cu mitropolitul Ilarion, director de relaţii externe a Bisericii Ortodoxe Ruse. Cei doi au discutat faptul că în cazul Siriei, o revenire la pace nu este posibilă decât după ce vor pleca toţi combatanţii din teritoriile ocupate, după cum s-a exprimat purtătorul de cuvânt al bisericii ortodoxe ruse după această întâlnire. 

De partea sa, responsabilul de la Vatican a salutat întoarcerea creştinilor în teritoriile ce au fost eliberate de sub organizaţia Stat Islamic dar s-a declarat îngrijorat de situaţia umanitară din Siria. Oficialul s-a declarat preocupat şi de un proiect de lege care condiţionează nominalizarea responsabililor bisericii ucrainiene, de acceptul autorităţilor de la Kiev.

Miercuri, cardinalul Parolin se întâlneşte la Soci cu preşedintele Vladimir Putin.  

Recent, responsabilul de la Vatican a declarat într-un interviu că vizita sa în Rusia ar putea contribui la o eventuală deplasare a Papei Francisc în această ţară majoritar ortodoxă. Ar fi o vizită istorică. Papa Francisc şi patriarhul ortodox rus Chiril s-au întâlnit în februarie 2016 în Cuba pentru prima reuniune a liderilor celor mai mari confesiuni creştine şi au semnat o declaraţie comună.

Papa Francisc a declarat însă în martie, pentru Die Zeit,nu poate merge în Rusia pentru că ar trebui să meargă şi în Ucraina. În Ucraina, rebelii pro-ruşi din est, în majoritate ortodocşi afiliaţi patriarhatulului Moscovei luptă contra altor ortodocşi şi a greco-catolicilor subordonaţi Romei. Este aşadar un teren delicat pentru relaţiile dintre Vatican şi biserica ortodoxă rusă.

De partea sa, luni, papa Francisc declara că ar fi oportună acordarea de vize temporare migranţilor care fug din zonele de conflict, într-un text în care respinge « expulzările colective şi arbitrare căci acestea nu constituie o soluţie adecvată căci de multe ori oamenii sunt trimişi către state care nu pot garanta respectarea drepturilor fundamentale ».

Papa Francisc declară că « un număr mai mare de ţări » ar trebui să faciliteze deschiderea de culoare umanitare pentru refugiaţii cei mai vulnerabili. Totodată a pledat pentru o regrupare familială dar şi pentru o accelerare extraordinară a demersurilor pentru migranţii care ar putea să fie nevoiţi să rămână pentru o perioadă mai lungă într-o altă ţară.