Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Directiva detaşării, cap de afiş pe agenda lui Emmanuel Macron în Europa Centrală şi de Est

macron.jpg

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, face un turneu în Europa Centralà si de Est între 23 si 25 august 2017
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, face un turneu în Europa Centralà si de Est între 23 si 25 august 2017
Image source: 
Michel Euler/POOL/AFP

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, împreună cu soţia sa, Brigitte Macron, efectuează începând de miercuri un turneu în Europa Centrală şi de Est, primul de acest gen de când a ajuns la palatul Elysée. Dacă pe agenda liderului de la Paris figurează o serie de teme europene – politica migratorie, cea economică sau Europa apărării – cap de afiş al deplasării lui Macron în Austria, pentru România şi Bulgaria în prim plan se va afla directiva privindu-i pe muncitorii detaşaţi.

Parisul îşi doreşte o revizuire rapidă a directivei detaşării, aşa cum a promis-o dealtfel Emmanuel Macron încă din timpul campaniei sale electorale. În opinia Franţei, dar nu numai, respectivul text, elaborat în 1996, este sursa unor numeroase derive. El trebuie deci schimbat repede, Parisul sperând să se ajungă la un acord final la viitorul Consiliu al miniştrilor muncii din UE programat pe 23 octombrie. Franţa a ridicat această chestiune a detaşării de la rang de problemă tehnică la cel de dosar politic. « Există o voinţă de a găsi un acord, trebuie însă ca fiecare parte să asculte doleanţele celuilalt şi să le înţeleagă. Subiectul detaşării este important pentru că el poate fragiliza libertatea de circulaţie dacă nu se găseşte un bun echilibru », insistă surse din anturajul prezidenţial.

Timp mult nu mai este însă şi Franţa trebuie să-şi găsească aliaţi pentru a ajunge la un compromis. La Salzbourg, în Austria, Emmanuel Macron ştie că poate găsi înţelegerea necesară. Cancelarul Christian Kern e şi el favorabil unei revizuiri rapide în sensul dorit de Paris. Tot în Austria liderul francez are programate reuniuni cu premierii ceh şi slovac, Bohuslav Sobotka, respectiv Robert Fico. De ce nu însă şi cu cei din Ungaria şi Polonia ? « Pentru că ne-am văzut déjà cu ei în marginea unor întâlniri europene » răspunde o sursă diplomatică de la preşedinţia franceză. Varşovia estimează însă că, evitând Polonia şi Ungaria, liderul francez nu caută decât să divizeze grupul ţărilor de la Visegrad, grup care promisese iniţial definirea unei poziţii comune privind directiva detaşării. Parisul contestă această acuzaţie, dar afirmă că « nu doreşte o nouă separare în interiorul UE între mai multe grupuri de state. Nu trebuie să existe pe acest subiect un bloc de Est contra unui bloc de Vest ».

Bulgaria şi România sunt privite drept ţări care «vor să joace jocul Uniunii europene şi al integrării»

Chestiunea muncitorilor detaşaţi este subiectul « cel mai sensibil » al acestui turneu  cum o spune chiar o sursă prezidenţială dar tema este, cert, sensibilă pentru ţările vizitate dar şi pentru Franţa care are angajaţi detaşaţi în alte state dar chiar şi în Hexagon ! Și vineri în Bulgaria, Emmanuel Macron va găsi bunăvoinţă. « Sofia vrea să găsească un compromis » se constată la Paris. Despre starea de spirit a românilor, Franţa notează doar că « la Bucureşti, Emmanuel Macron se vede atât cu preşedintele Klaus Iohannis cât şi cu premierul Mihai Tudose. Există deci speranţe ca şi România să accepte un compromis ». Oricum, de pe malul Senei, Bulgaria şi România sunt privite ca nişte ţări care « vor să joace jocul Uniunii europene şi al integrării ».

Dacă directiva detaşării figurează deci cap de listă, temele abordate în cursul acestui turneu european al preşedintelui francez sunt toate cele 4 de pe agenda sa, zisă « de protejare » a cetăţenilor europeni. Pe scurt, 4 domenii evocate de Emmanuel Macron încă de la primul său Consiliu european din luna iunie: directiva privind detaşarea lucrătorilor, politica migratorie şi de azil, Europa apărării şi politica economică europeană. Se va aborda la Salzbourg, Bucureşti şi Varna şi dosarul digital – obiect al unui apropiat summit la Tallin – şi politica de vecinătate, în particular cu ţările din Balcanii occidentali.

Tot atâtea subiecte ce vor reveni pe biroul lui Emmanuel Macron luni 28 august când are loc la Paris un mini-summit european Franţa-Germania-Italia-Spania, ocazie cu care se va vorbi şi despre o reformă a zonei euro. În fine, agenda diplomatică a liderului francez mai cuprinde în următoarea perioadă deplasări în Luxembourg şi Grecia şi un summit franco-italian la Lyon. Semn că Emmanuel Macron este En marche !, sloganul campaniei sale prezidenţiale. Cu ce rezultate, e încă prematur de spus.

Directiva detaşării, cap de afiş pe agenda lui Emmanuel Macron în Europa Centrală şi de Est