Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria: Benjamin Netanyahu invocă ameninţarea iraniană în întâlnirea cu Vladimir Putin

premierul_israelian_benjamin_netanyahu_alaturi_de_presedintele_rusiei_vladimir_putin_in_cadrul_unei_vizite_la_moscova_iunie_2016.jpg

Premierul israelian Benjamin Netanyahu alaturi de presedintele Rusiei, Vladimir Putin în cadrul unei vizite la Moscova, iunie 2016
Premierul israelian Benjamin Netanyahu alaturi de presedintele Rusiei, Vladimir Putin în cadrul unei vizite la Moscova, iunie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Maxim Shipenkov/Pool

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat în cadrul întâlnirii de miercuri dimineaţă cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin o întărire a prezenţei iraniene în Siria pe care o califică drept « o ameninţare pentru lumea întreagă » . "Iranul face eforturi pentru a-şi întări prezenţa în Siria", spune premierul Benjamin Netanyahu. El l-a întâlnit la Soci pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, un aliat al regimului Bachar al-Assad.

Rusia, alături de Iran, este unul dintre principalii aliaţi ai regimului de la Damasc şi a declanşat în septembrie 2015 o intervenţie militară de susţinere a forţelor preşedintelui Bachar al-Assad. Premierul israelian Benjamin Netanyahu consideră foarte importante eforturile internaţionale de combatere a grupării jihadiste Stat Islamic dar atenţionează că « Iranul se implantează în teritoriile eliberate de Daesh ».

Responsabilul israelian este de părere că, « alături de Rusia, prin eforturi comune, putem învinge organizaţia Stat Islamic. Dar, reversul este că acolo unde Daesh dispare ... Iranul se aşează » , a explicat Benjamin Netanyahu preşedintelui Vladimir Putin şi a adăugat: « nu putem uita nicio clipă că Iranul încearcă să distrugă complet Israelul ». Totodată, a acuzat Iranul că înarmează organizaţii teroriste.  

În iulie, responsabilul israelian, s-a opus unui acord iniţiat de Statele Unite şi Rusia în sudul Siriei, pe motiv că el permite instalarea prezenţei iraniene aici. Este vorba de un acord de încetare a focului care a intrat în vigoare pe 9 iulie în trei provincii şi care a fost respectat până acum.

Israel ocupă din 1967 aproape 1.200 de km2 din platoul Golan a cărui anexare nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională. Restul, de peste 500 de km2 a rămas sub control sirian. Situația s-a tensionat o dată cu declanșarea războiului în Siria în 2011.

De la începutul conflictului sirian, Israelul a efectuat numeroase lovituri aeriene în Siria, în special, împotriva convoaielor destinate Hezbollah. Israel şi Iran s-au acuzat mutual că reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea Orientului Mijlociu.

În altă ordine de idei, Israel a decis să retragă naţionalitatea a 20 de israelieni combatanţi în cadrul grupării Stat Islamic, anunţă ministrul de Interne, Arye Deri. Oficialul susţine că simpatizanţii Daesh reprezintă o ameninţare pentru Israel.