Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul turc al Afacerilor Europene se ia de şeful diplomaţiei germane

cancelara_germana_angela_merkel_impreuna_cu_presedintele_turc_recep_tayyip_erdogan_la_ankara_2_februarie_2017.jpg

Cancelara Germaniei, Angela Merkel impreuna cu presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan la Ankara, 2 februarie 2017
Cancelara Germaniei, Angela Merkel impreuna cu presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan la Ankara, 2 februarie 2017
Image source: 
REUTERS/Umit Bektas

Nou schimb de replici între Turcia şi Germania. Ministrul turc al Afacerilor Europene, Omer Celik l-a acuzat , pe Twitter, pe şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel că ar copia « rasiştii şi extrema dreaptă ». 

Responsabilul turc a publicat miercuri nu mai puţin de 29 de tweeturi în care vorbea de Germania şi de Austria. În ambele cazuri relaţiile cu Ankara s-au degradat în decursul ultimelor luni. Viena a interzis o vizită a ministrului turc al Economiei, Nihat Zeybekçi, pentru un eveniment în care se dorea marcarea puciului ratat din iulie 2016. Ministrul turc al Afacerilor Europene l-a acuzat pe Sigmar Gabriel că sabotează relaţia dintre Turcia şi Uniunea Europeană.

Ministrul Sigmar Gabriel a acuzat marţi partizani ai puterii turce că ar fi ameninţat-o pe soţia sa pentru că s-ar fi simţit încurajaţi de preşedintele Recep Tayyip Erdogan. În replică, responsabilul turc l-a întrebat pe  oficialul german: "Sigmar Gabriel nu cunoaşte nicio limită! Dar cine eşti tu să îi vorbeşti preşedintelui Erdogan? De cât timp faci tu politică? Ce vârstă ai ?"

Ïn urmă cu câteva zile, preşedintele Recep Erdogan a cerut alegătorilor germano-turci să nu voteze cu partidul cancelarei Angela Merkel – Uniunea Creştin Democrată, nici cu Social Democraţii lui Sigmar Gabriel dar nici cu Partidul Verzilor, în cadrul legislativelor de pe 24 septembrie. Diaspora turcă din Germania numără 3 milioane de persoane şi este cea mai numeroasă din lume. 1,2 milioane de turci dispun şi de naţionalitatea germană ceea ce le va permite să voteze în cadrul acestui scrutin.

Ministrul german Sigmar Gabriel are 59 de ani şi este cu 10 ani mai bătrân decât Omer Celik şi a intrat în Partidul Social Democrat – SPD încă din anii ’70.

Relaţiile dintre Turcia şi Germania s-au deteriorat după puciul ratat din iulie 2016 pe care Ankara îl impută predicatorului musulman Fethullah Gülen dar care neagă orice implicare. Ankara acuză Berlinul că protejează terorişti, găzduindu-i iar Germania condamnă cu fermitate amploarea arestărilor care au avut loc în Turcia după puciul ratat. Aproximativ 50.000 de persoane au fost arestate şi doar o parte eliberate.

 

698