Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Economia franceză îşi revine după ani grei

dupa_cinci_ani_grei_in_termeni_de_crestere_economica_produsul_intern_brut_francez_a_crescut_cu_0,5_in_ultimele_trei_trimestre.jpg

Dupa cinci ani grei in termeni de crestere economica, produsul intern brut francez a crescut cu 0,5% în ultimele trei trimestre
Dupa cinci ani grei in termeni de crestere economica, produsul intern brut francez a crescut cu 0,5% în ultimele trei trimestre
Sursa imaginii: 
Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Im

Un preşedinte norocos, titrează Le Monde şi se referă la liderul de la Palatul Elysée, Emmanuel Macron. În timp ce predecesorul său, François Hollande s-a luptat cu sechelele lăsate de criza economico-financiară, Emmanuel Macron moşteneşte o economie într-o formă de invidiat şi recoltează fructele măsurilor luate de François Hollande în scopul favorizării deschiderii de noi locuri de muncă şi a investiţiilor. O confirmă Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice din Franţa (INSEE). 

Potrivit şefilor de societăţi intervievaţi de INSEE în august 2017, în Franţa există un climat de afaceri favorabil, cel mai bun din 2011 încoace. Industriaşii prevăd o creştere a investiţiilor cu 7% până la finele anului. Ïn sectorul serviciilor, indicatorul climatului de afaceri este în prezent cu 6 puncte peste media sa istorică. În schimb, a diminuat puţin în sectorul construcţiilor, comerţului şi reparaţiilor auto, dar chiar şi aici se află peste medie.

Economia îşi recapătă dinamismul. Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în ultimele trei trimestre. « Franţa profită şi ea de o revenire a comerţului internaţional şi a zonei euro. De mult timp condiţiile nu au fost într-atât de bune », observă economistul Bruno Cavalier. S-au aliniat planetele economice -  dobânzi, inflaţie şi euro toate aflate la un nivel relativ scăzut – iar rezultatele erau aşteptate încă din 2016 dar iată că fructele pot fi culese acum.

Chiar dacă inflaţia a urcat puţin, consumul casnic, care a înregistrat un plus de 0,3% în al doilea trimestru, rezistă cu bine. « Este susţinut de noile locuri de muncă », explică Marion Amiot, de la Oxford Economics.

Cu o nouă scădere de 0,1 puncte, în al doilea trimestru, şomajul revine la nivelul existent înainte de alegerea lui François Hollande la şefia Palatului Elysée. Cu 9,5 % rămâne totuşi mult înaintea Germaniei care are o rată a şomajului de 3 ,8% ori a Marii Britanii - 4 ,4 %.

Au repornit şi investiţiile. Institutul de Statistică şi Studii Economice anticipează o creştere de 2,9% a investiţiilor pentru finele acestui an în cazul societăţilor şi de 3,7% pentru particulari – iar aici este vorba de cei care sunt decişi să facă o investiţie imobiliară, spre exemplu, ceea ce alimentează reluarea construcţiilor.

Turismul îşi revine şi el, după atentatele din 2015. Creşterea este de 10% pentru cel de-al doilea trimestru.  

În schimb, comerţul exterior rămâne călcâiul lui Ahile pentru economia franceză. În primul semestru, Franţa a importat mai mult decât a exportat. Deficitul a ajuns la 34 de miliarde de euro, cu 11 miliarde în plus comparativ cu anul trecut.

Previziunea guvernului de creştere economică: 1,6%, una apropiată de cea calculată de Institutul de Statistică. Dar, este inferioară celei de 1,9% aşteptată în zona euro de Fondul Monetar Internaţional. Reforma legislaţiei muncii şi măsurile în favoarea societăţilor promise de Emmanuel Macron vor ameliora oare lucrurile, se întreabă Le Monde ? Poate. Dar ar trebui mai multe investiţii în formarea profesională pentru a permite o creştere a economiei de 2%.