Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron: “Polonia încalcă valorile fundamentale ale Uniunii europene”

macron_varna.jpg

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, primit cu onoruri la Varna de omologul sàu bulgar Rumen Radev, 25 august 2017
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, primit cu onoruri la Varna de omologul sàu bulgar Rumen Radev, 25 august 2017
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Aflat la Varna, în Bulgaria, în ultima etapă a turneului său european, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a lansat un atac dur la adresa Poloniei. Beata Szydlo, şefa guvernului de la Varşovia, îşi reafirmase ieri opoziţia faţă de o revizuire a Directivei detaşării. “Polonia nu este ţara care dă direcţia Europei. Polonia se pune în marginea Europei în numeroase domenii” a spus liderul francez afirmând că nu are nevoie de avizul favorabil al Poloniei pentru a obţine un acord privind revizuirea Directivei.

Actualizare 3:

Intrebat de presa care-l însoţeşte în Bulgaria ce părere are despre faptul că premiera poloneză îl tratează drept “arogant şi fără experienţă”, Emmanuel Macron a început să rădă. “Credeţi că doamna Szydlo se teme de demersul Dvs?” întreabă din nou jurnaliştii. “Probabil…fără îndoială că interpretarea Dvs. este cea bună”. “Si ce răspuneţi acestor invective?”. “Nu. Am spus ce aveam de spus despre Polonia. Important este să nu creeăm clivaje noi în Europa şi să avansăm” spune Emmanuel Macron după ce, remarcă mai toţi comentatorii, a provocat o adevărată criză politică cu Polonia.

Actualizare 2:

O sursă de la Palatul Elysée afirmă că “preşedintele nu a criticat nicicum ţările din Est ci doar a reamintit criticile, déjà formulate de Comisia europeană, privind nerespectarea unor principii importante de către un guvern (şi nu de către poporul polonez). Preşedintele va continua să conlucreze cu toate statele EU şi dealtfel din mai şi până acum a avut déjà 3 întruniri iar cu premiera de la Varşovia s-a întâlnit în iunie”.

Actualizare 1:

Beata Szydlo, şefa guvernului de la Varşovia, a reacţionat afirmând că “declaraţii preşedintelui Macron sunt arogante. Poate pentru că nu are destulă experienţă a spus lidera de la Varşovia. De partea sa, Witold Waszczykowski, ministrul polonez de externe a spus că ţara sa « nu este izolată; preşedintele francez nu este bine informat”.

------

« Polonia este o ţară care a decis să meargă într-o direcţie contrară interselor multor state europene. Polonia nu poate da sensul Europei de azi şi cu atât mai puţin al celei de mâine. Valorile pe care s-a construit Europa sunt astăzi încălcate de Varşovia. Fondurile structurale care au stat şi stau la baza solidarităţii europene, au profitat şi Poloniei » a declarat liderul francez într-un atac inedit şi extrem de dur la adresa liderilor polonezi.

« Declaraţia lui Beata Szydlo ilustrează din nou erorile guvernului de la Varşovia. Poporul polonez merită mai mult de atât. Polonia a decis să se izoleze dar refuzul ei de a revizui Directiva detaşării nu mă face deloc să-mi pierd încrederea că vom găsi o soluţie pozitivă” a mai estimat Macron amintind că pentru a obţine un acord în octombrie nu are nevoie decât de o majoritate calificată.

In turneul său actual, liderul francez a obţinut déjà răspunsuri favorabile unei revizuiri de la responsabilii cehi, slovaci şi într-o mai mică măsură români. Emmanuel Macron spune că are vederi convergente şi cu omologul său bulgar pe această temă chiar dacă Rumen Radev a părut ceva mai rezervat în răspunsul său. Mai multe state importante din Europa de vest, printre care deci Franţa dar şi Olanda sau Germania, doresc şi ele o clarificare şi înăsprire a Directivei prinvindu-i pe muncitorii detaşaţi.

In urma discuţiilor purtate aici, preşedintele Franţei a revenit şi asupra planului său de reformă a acordurile de la Schengen. Reformă pe care şi-o doreşte “în următoarele luni” şi la care invită azi Bulgaria – cum a făcut-o ieri cu România – să participe activ. In fine, tot pe malul Mării negre, liderul de la Paris a evocat o “inimă a Europei”, un grup de state, care ar putea mâine să avanseze mai repede pe calea unei mai mari integrări. “In acest cerc de convergenţe, Bulgaria îşi va avea pe deplin locul” a conchis Emmanuel Macron.