
Special Paris
Mini-summit UE-Africa la Paris pe tema migraţiei
ministrul_italian_de_interne_marco_minniti_in_timpul_unei_conferinte_de_presa_la_tripoli_libia_9_ianuarie_2017._italia_mizeaza_pe_libia_pentru_a_controla_afluxul_refugiatilor_care_doresc_sa_ajunga_in_europa.jpg

Această nouă întâlnire, care se va desfăşura la Palatul Elysée, reuneşte la aceeaşi masă preşedinţii Nigerului şi Ciadului precum şi premierul Libiei. Cancelara Germaniei, Angela Merkel, liderii guvernelor din Italia şi Spania precum şi şefa diplomaţiei europene, Frederica Mogherini se vor afla alături de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.
Reuniunea ar trebui să dureze doar o oră şi jumătate.
“La doi ani de la summitul UE- Africa din Malta, această întâlnire din Paris va fi ocazia pentru a prezenta partenerilor unde anume ne aflăm, să spunem clar unde am avea nevoie de un ajutor ", a precizat cabinetul preşedintelui Nigerului, care a adăugat într-un comunicat: “candidaţii la migraţie ar trebui să aibă alternative şi să înceteze să mai viseze la Europa. Vom cere mijloace financiare pentru a ne întări securitatea, să creăm puncte de control şi securitate”.
Întâlnirea de la Paris ar trebui să fie ocazia pentru preşedintele Emmanuel Macron de a reveni la dorinţa sa de a înfiinţa în Libia centre speciale pentru procesarea cererilor de azil. Mii de persoane fug de conflictul libian şi încearcă să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană.
"Ideea este să realizăm centre pentru a evita ca oamenii să-şi asume riscuri nebuneşti atunci când nu sunt eligibili pentru azil", spunea Emmanuel Macron, în timpul unei vizite pe care a făcut-o în iulie într-o tabără de refugiaţi aflată în centrul Franţei. O propunere privită cu scepticism de observatori europeni şi africani. Ciad şi Niger au reacţionat şi au spus că nu au fost consultate înainte. În plus, în Niger există deja « centre de tranzit ».
Și tot în iulie, preşedintele Franţei a găzduit o întâlnire a principalilor rivali politici din Libia. Premierul Fayez al-Sarraj şi generalul Khalifa Haftar, comandantul autoproclamatei Armate Naţionale Libiene, care are susţinerea Egiptului, s-au întâlnit în apropiere de Paris cu o promisiune finală de încetare a conflictului armat şi de organizare de alegeri în primăvara lui 2018. Liderii europeni pledează pentru o soluţie de pace în Libia, care să degreveze ţara de grupările extremiste, traficul de armament şi de persoane. Totodată, controlul asupra frontierelor este considerat vital pentru reducerea fluxului de imigranţi spre Europa.
Pentru Spania, cea recent lovită de atentate, este momentul să ceară o mai bună cooperare între statele membre, în materie de contra-terorism, spunea vineri premierul Mariano Rajoy.
De partea sa, cancelara Germaniei, Angela Merkel a precizat în week-end că gărzile de coastă libiene ar trebui să fie susţinute în eforturile lor de a face faţă fluxului de migranţi care încearcă să se deplaseze spre Europa şi a avertizat că nu va fi acceptată violarea drepturilor.
«Gărzile de coastă ar trebui să fie capabile să patruleze în apele lor teritoriale şi ar trebui să primească echipamentul necesar pentru a-şi face munca. În acelaşi timp, ele ar trebui să adere la dreptul internaţional», a recomandat cancelara Angela Merkel. Guvernul libian a declanşat nemulţumiri după ce a interzis accesul unor nave externe, de salvare, în apele de coastă, acuzând aceste ONG-uri că înlesnesc imigraţia. Astfel că mai multe ONG-uri au decis suspendarea misiunilor maritime de salvare, acuzând gărzile de coastă libiene că au creat un mediu ostil în Mediterană.
Din luna ianuarie, peste 100.000 de persoane au încercat să ajungă din Libia în Europa traversând Marea Mediterană, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. Dintre aceştia, peste 2.300 au murit înecaţi.