Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politica migratoare: Angela Merkel nu regretă nimic

cancelara_angela_merkel_in_timpul_unui_meeting_electoral_al_uniunii_crestin_democrate_la_dortmund.jpg

Cancelara Angela Merkel în timpul unui meeting electoral al Uniunii Crestin Democrate la Dortmund
Cancelara Angela Merkel în timpul unui meeting electoral al Uniunii Crestin Democrate la Dortmund
Sursa imaginii: 
REUTERS/Wolfgang Rattay

Cancelara Germaniei, Angela Merkel susţine că nu regretă că a deschis în 2015 frontierele pentru  refugiaţi şi migranţi. Într-un interviu publicat duminică de Welt am Sonntag, cancelara estimează că nu a greşit când a descis să găzduiască un milion de migranţi în ultimii doi ani, chiar dacă a provocat disensiuni în rândul propriului partid – Uniunea Creştin Democrată dar şi a populaţiei locale ceea ce a determinat o scădere în sondaje. 

La 4 săptămâni de la alegerile legislative de pe 24 septembrie, un sondaj al Institutului Naţional de Statistică arată că formaţiunea Angelei Merkel, Uniunea Creştin Democrată ar obţine 38% din voturi dacă scrutinul ar avea loc astăzi. Ca o comparaţie, în luna februarie Uniunea Creştin Democrată ar fi obţinut doar 32% din sufragii. Dar, oricum, este sub ceea ce Angela Merkel a obţinut la ultimele alegeri legislative, din 2013, peste 41% din voturi.

Aceasta spune că dacă ar trebui să ia încă o dată deciziile din 2015, ar proceda la fel : «  a fost o situaţie neobişnuită şi am luat deciziile gândindu-mă la ce era bine, din punct de vedere politic şi umanitar ».  Angela Merkel este de părere că « astfel de situaţii extraordinare survin din când în când în istoria unei ţări iar şeful guvernului trebuie să acţioneze şi este ceea ce am făcut » , a detaliat cancelara Germaniei.

Decizia ei de a deschide frontierele migranţilor şi refugiaţilor, veniţi din ţări aflate în conflict, precum Irak şi Siria, a favorizat ascensiunea partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania, care, potrivit sondajelor, ar putea obţine până la 10% pe 24 septembrie.

În vârstă de 63 de ani, Angela Merkel speră la un al patrulea mandat de 4 ani în fruntea ţării.

Sâmbătă au avut loc în estul Germaniei manifestaţii anti-imigraţie. După ce protestatarii i-au întrerupt de trei ori discursul de 30 de minute, cancelara le-a răspuns că « urletele nu pot rezolva problemele ţării ».  Este al doilea meeting electoral din această campanie iar Angela Merkel este din nou insultată, la fel ca la prima întâlnire cu alegătorii.

Iată că nu este descurajată ci din contră, spune că nu are nicio intenţie să schimbe politica migratoare.  « Diversitatea ne face mai puternici în Germania », a precizat Angela Merkel.