Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron cere eliberarea jurnalistului Loup Bureau încarcerat în Turcia

o_adunare_de_sustinere_a_jurnalistului_francez_loup_bureau_incarcerat_de_o_luna_in_turcia_a_avut_loc_la_primaria_arondismentului_iv_din_paris_joi_24_august_2017.jpg

O adunare de sustinere a jurnalistului francez Loup Bureau, încarcerat de o luna în Turcia, a avut loc la Primaria arondismentului IV din Paris, joi 24 august 2017. Oamenii au cerut eliberarea imediata a jurnalistului.
O adunare de sustinere a jurnalistului francez Loup Bureau, încarcerat de o luna în Turcia, a avut loc la Primaria arondismentului IV din Paris, joi 24 august 2017. Oamenii au cerut eliberarea imediata a jurnalistului.
Sursa imaginii: 
THOMAS SAMSON / AFP

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron cere Turciei eliberarea imediată a jurnalistului Loup Bureau. Jurnalistul francez a fost reţinut pe 26 iulie la frontiera între Irak şi Turcia. Seful Palatului Elysée a avut duminică o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Tatăl jurnalistului declara recent că a constatat, în urma unei discuţii telefonice, că fiul său este din ce în ce mai rău psihic.

Într-un comunicat al Palatului Elysée se precizează că cei doi preşedinţi au convenit să lucreze în continuare, inclusiv la nivel ministerial, pentru găsirea unei soluţii. Preşedintele Emmanuel Macron a cerut eliberarea imediată a jurnalistului Loup Bureau dar şi să fie lăsat să revină în Franţa.

Se împlineşte o lună de când jurnalistul se află încarcerat în Turcia.  O cerere de eliberare a fost respinsă de un judecător, anunţa vineri avocatul său. Cererea a fost depusă la începutul lunii august după ce tânărul francez, în vârstă de 27 de ani, a fost plasat în detenţie provizorie sub acuzaţia de apartenenţă la o organizaţie teroristă armată.

Loup Bureau a colaborat cu TV5 Monde, Arte şi site-ul Slate. A fost reţinut la frontiera irakiano-turcă pe când încerca să se apropie de populaţia kurdă aflată între cele două state. Poliţia a descoperit că jurnalistul a efectuat în 2013 un reportaj pentru TV5 Monde despre Unitatea de Protecţie a Poporului Kurd – YPG , combatanţi kurzi în Siria, o organizaţie considerată ca fiind teroristă de Turcia, care o combate militar.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere a afişat pe faţada clădirii primăriei din arondismentul IV din Paris o fotografie a jurnalistului cu sloganul « eliberaţi-l pe Loup Bureau ». Primarul socialist Christophe Girard declară că “este vorba de o arestare politică şi revine acestei clase să rezolve situaţia”.

Turcia ocupă locul 155 în lume, din 180, în clasamentul libertăţii presei realizat de Reporteri fără Frontiere.