Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medici români investesc în cabinete din Franța

doctorul_stomatolog_ioana_lungu_la_cabinetul_din_lannion_bretagne_franta.jpg

Doctorul stomatolog Ioana Lungu la cabinetul din Lannion, Bretagne, Franta
Doctorul stomatolog Ioana Lungu la cabinetul din Lannion, Bretagne, Franta
Sursa imaginii: 
Florin Lungu

În Franţa şi Germania au plecat să lucreze cei mai mulţi dintre doctorii români. Pe locul trei se află Marea Britanie. Aproximativ 14.000 de medici români lucrează în afara ţării, arăta un raport al Colegiului Medicilor de la finele anului trecut. Cei mai mulţi, peste 4.000 sunt în Franţa şi tot atâţia au ales să lucreze în Germania. Ïn Anglia, ceva mai puţin – circa 3.000. Sunt datele oficiale, cifra reală ar putea fi mult mai mare, mulți doctori s-au înscris direct la Colegiul Medicilor din țările unde au ajuns să profeseze. De ce au ales să plece, cât de greu le-a fost să vină în Franţa, cum s-au integrat, cum sunt percepuţi de pacienţi. Sunt întrebări pe care Cristina Teacă le-a adresat unei familii de stomatologi care a decis să renunţe la tot ce avea în Sibiu şi, în ciuda vârstei fragede să îşi deschidă cabinetul lor în Franţa.

Ioana Lungu este chirurg stomatolog iar soţul ei, Florin Lungu este tehniciar dentar. La 25 respectiv 26 de ani, adică acum patru ani, au decis să lase în urmă Sibiul, locul unde s-au născut şi au studiat stomatologia şi să investească într-un cabinet situat în reginea Bretagne din Franţa.

Ioana Lungu povesteşte ce a însemnat acest lucru : « Spre deosebire de România, în Franţa ai posibilitatea să cumperi un cabinet care are pacienţii săi, care a funcţionat ani de-a rândul. În România ieşi de pe băncile facultăţii şi nu ştii încotro să o apuci. Vrei să îţi înfiinţezi un cabinet doar că eşti un necunoscut şi automat nu vine nimeni la tine. Aici poţi să iei un cabinet şi ai o continuitate sau aşa speri. Pacienţii, când află că le pleacă doctorul vechi, vor schimba şi ei cabinetul. E o frică normală, mă pun în situaţia că şi eu mi-am căutat un doctor aici. 80% dintre pacienţi au plecat. Cei 20% care au rămas a trebuit să le câştigăm încrederea.

Ce cumperi de fapt?

Ioana Lungu: În cazul nostru am cumpărat pereţii, spaţiul în sine şi ceea ce este înăuntrul lui - scaunul stomatologic, instrumentarul, mobilierul, pacienţii.  Dar, totul este roz până începi să lucrezi.

A contat faptul că sunteţi români? A influenţat acest lucru plecarea lor?

Ioana şi Florin Lungu: Da, au plecat unii pentru că sunt româncă. Unii nici nu ştiu unde este România. Nici măcar nu îşi imaginau că pot fi trataţi de cineva din Europa de Est. Îmi aduc aminte că mă întrebau: dar de unde sunteţi? Cei care mai auziseră de România mai spuneau de Dracula, Hagi, Nadia Comăneci. Alţii ne întrebau dacă România este în Africa. Păi şi studiile unde le-aţi făcut? Ïn România aveţi facultăţi? Le-am explicat că avem tehnici moderne de lucru. A fost greu să recuperăm pacienţii. Au fost şi care au plecat la început iar ulterior, după ce au auzit că suntem un cabinet bun, s-au reîntors.

Câţi pacienţi erau iniţial pe lista de cumpărare şi câţi aveţi după patru ani, acum ?

Ioana şi Florin Lungu : Aveam undeva la 2.500 de pacienţi. Acum avem 5.000 de pacienţi într-un oraş cu 20.000 de locuitori şi există 20 de stomatologi. Am riscat aici pentru că oricând pacienţii puteau alege un alt doctor în cazul în care nu le plăcea de noi sau trăiau cu frustrarea că suntem români. Dar, nu toţi au avut o problemă cu faptul că suntem români. Am avut şi şansa unor pacienţi care au un anumit nível de educaţie: profesori, doctori, ingineri.

Tehnicianul dentar Florin Lungu in cabinetul din Lannion, Bretagne, Franta

Cum arăta cabinetul iniţial şi ce aţi reuşit să faceţi în el?

Ioana Lungu: Dintre toate cabinetele pe care le-am văzut era cel mai puţin dotat. În România am lucrat într-o clinică la ultimele standarde, care avea radiologie iar aici toate erau învechite. Erau din fier precum se găsea în România pe vremea lui Ceauşescu. Am schimbat mobila, pereţii, instrumentarul, tot. După două săptămâni de revonare am redeschis iar pacinenţii au fost impresionaţi de ceea ce am făcut. Aşa au revenit la noi. Din vorbă în vorbă a venit şi lume care nu venise înainte, care nu a făcut parte din portofoliul iniţial de pacienţi. Iniţial erau mulţi bătrâni, acum sunt şi mulţi tineri".

Cei doi specialişti sunt mulţumiţi pentru că sunt susţinuţi de Colegiul Medicilor şi de organismele specializate din Franţa. Florin Lungu spune că în Franţa resimte o linişte şi o siguranţă pe care nu le regăsea în România. Soţia sa este de părere că sunt două lumi diferite în care statul francez te ajută foarte mult.

 
Cristina Teaca în dialog cu Ioana si Florin Lungu, medici stomatologi în Lannion, Bretagne, Franta