Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron: Reuniune cu miniștri pentru a pregăti noile reforme

ministrii_adunati_in_jurul_presedintelui_frantei_emmanuel_macron_28_august_2017_palatul_elysee.jpg

Ministri adunati în jurul presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, 28 august 2017, Palatul Elysée
Ministri adunati în jurul presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, 28 august 2017, Palatul Elysée
Sursa imaginii: 
REUTERS/Christian Hartmann

Președintele Franței, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu membrii guvernului pentru a pregăti șantierele de toamnă. Este o revenire destul de complicată. Emmanuel Macron se află în scădere în sondaje, în urma proiectelor deja anunțate și care sunt impopulare.

 Emmanuel Macron totalizează 40% opinii favorabile, potrivit barometrului Institutului de Marketing - IFOP, adică, o scădere de 14 puncte a cotei de popularitate în luna august. La această scădere se adaugă cele 10 puncte pierdute deja în luna iulie. Ceea ce înseamnă că între iunie și august, noul șef al statului a trecut de la 64% la 40% opinii favorabile. O scădere fără precedent. Până aici, Jacques Chirac înregistrase cea mai puternică scădere – pierduse 20 de puncte între mai și august 1995.

Cota de popularitate a lui Emmanuel Macron a scăzut odată cu anunțul reducerilor bugetului aparării și după cel privind reducerea cuantumului ajutoarelor pentru închirierea locuințelor. Pentru primul ministru, Edouard Philippe « țara ave nevoie de o transformare iar francezii cunosc acest lucru. Ceea ce pregătim este o transformare necesară pentru dezvoltarea economiei franceze ».

Deocamdată guvernul va trebui să găsească formula exactă a primului proiect al legii finanțelor din mandatul Macron. Deficitul de 3% din produsul intern brut ar trebui să fie redus la 2,7% în 2018. Guvernul a renunțat la obiectivul de 2,8% pentru 2017. Cu alte cuvinte, reducerea cu 20 de miliarde de euro a cheltuielilor publice. Vestea bună pentru guvern este revenirea creșterii economiei franceze care deschide calea unei scăderi a șomajului.

Prima mare reformă a guvernului este cea a muncii. Ordonanțele care vor permite o reformă masivă a legislației muncii promisă de președintele Emmanuel Macron încă din campania electorală vor fi prezentate joi 31 august înainte de a fi adoptate definitiv în Consiliul de Miniștri de pe 20 septembrie. Sapte întâlniri între ministrul muncii și partenerii sociali și alte peste 50 de reuniuni au fost necesare pentru elaborarea noii legislații, un cod al muncii complet înnoit. Mesajul președintelui Emmanuel Macron a fost mereu clar: sugestiile făcute de sindicate și patronate sunt ascultate, analizate și integrate în reformă, în măsura posibilă.

Căci, dorește bineînțeles să evite protestele de stradă. Dar chiar dacă discuțiile vor fi unele dintre cele mai bune, cu sindicatele și cu patronatele, La France insoumise/ Franța Nesupusă a lui Jean-Luc Mélenchon, nu poate lăsa reforma să treacă neobservată și fără să se facă puțin zgomot. A chemat deja francezii să iasă în stradă pe 23 septembrie.

Președintele se gândește și la crearea unui sistem universal de pensii. Este una din promisiunile de campanie. Este unul din dosarele extrem de sensibile. În timpul campaniei, Emmanuel Macron estima că problema nu se pune în termeni de echilibru financiar. El s-a angajat să nu mai conteze nici vârsta de ieșire la pensie și nici cât timp un angajat a cotizat la sistemul public ori privat.

În privina securității, un proiect de lege privind combaterea terorismului ar urma să permită Franței ieșirea din starea de urgență , începând cu 1 noiembrie. Proiectul de lege prevede trecerea în dreptul comun a mai multor măsuri rezervate până acum cadrului excepțional al stării de urgență. Ministerul de Interne va putea să impună unei persoane să poarte o brățară electronică, să ceară percheziții administrative sau să închidă un loc de rugăciune fără să existe vreo procedură judiciară. Toate acestea pot fi realizate strict în cadrul unor acțiuni de combatere a terorismului.