Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Columbia: Fosta FARC intră în arena politică

fostul_comandant_al_farc_ivan_marquez_la_tribuna_congresului_farc_ce_doreste_sa_se_transforme_in_partid_politic_bogota_27_august_2017.jpg

Fostul comandant al FARC, Ivan Marquez la tribuna congresului FARC prin care se doreste transformarea in partid politic, Bogota, 27 august 2017
Fostul comandant al FARC, Ivan Marquez la tribuna congresului FARC prin care se doreste transformarea in partid politic, Bogota, 27 august 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jaime Saldarriaga

Forțele Armate Revoluționare ale Columbiei – pe scurt FARC- principala forță de guerilă implicată în conflictul armat columbian, intră în arena politică. Se împlinește un an de la intrarea în vigoare a primului acord de încetare a focului semnat vreodată între FARC și guvernul columbian. Organizația se află pe lista oficială a grupărilor teroriste din Statele Unite,din 1997 dar și în Canada, Noua Zeelandă și Uniunea Europeană, din 2005. Anul trecut, UE a anunțat retragerea FARC de pe aceast listă. Pentru Națiunile Unite, guerila columbiană ar fi responsabilă de o parte din asasinatele săvârșite asupra civililor din cadrul conflictului armat din această țară. 

Forțele Armate Revoluționare ale Columbiei reprezintă cea mai mare grupare rebelă din Columbia, fondată în 1964 ca aripă militară a Partidului Comunist. După patru ani de negocieri, reprezentați FARC au semnat în urmă cu un an un acord de pace cu guvernul. Un acord care a pus capăt unei perioade de 52 de ani de război civil în Columbia, soldat cu aproximativ 250 de mii de morţi iar 7 milioane de persoane au părăsit zonele de conflict.

Acum, FARC face pasul către o politică fără arme și se convertește în partid.

Seful lor Rodrigo Londoño  a declarat în fața a 1.200 de delegați prezenți la deschiderea congresului că FARC se transormă într-o organizație exclusiv politică și care își va desfășura activitatea doar prin mijloace legale.

« Vom lupta pentru un regim democratic pentru a garanta pacea și justiția socială », a adăugat el, în ropote de aplauze. A fost prima întâlnire publică în Bogota.

Prețedintele Columbiei,  Juan Manuel Santos a salutat evenimentul: "Cine ar fi putut crede că un astfel de congres ar fi fost posibil acum câțiva ani ? Ceea ce trebuie să facem acum este să ne reconciliem», a declarat șeful statului.  Juan Manuel Santos, a obţinut premiul Nobel pentru pace pe 2016. El a fost recompensat ca urmare a eforturilor depuse pentru soluţionarea pe cale paşnică a războiului civil din Columbia.

Congresul se va desfășura până joi, timp în care va trebui definită linia și ales numele partidului. Apoi, vor trebui aleși candidații la alegerile din 2018 pentru ca vineri partidul să fie lansat public din piața Bolivar, acolo unde se găsește sediul Parlamentului iar la doi pași palatul prezidențial.  

Un nume avansat : Forța alternativă revoluționară a Columbiei iar astfel este păstrat acronimul FARC. Un altul este "Nueva Colombia" (Noua Columbie). Pe scurt: unii doresc să păstreze cuvântul « revoluționar » iar alții doresc schimbarea completă pentru a arăta că este un nou început.