Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Politica externă a lui Emmanuel Macron

presedintele_emmanuel_macron_la_palatul_elysee_28_august_2017.jpg

Presedintele Emmanuel Macron la Palatul Elysée, 28 august 2017
Presedintele Emmanuel Macron la Palatul Elysée, 28 august 2017
Image source: 
Reuters/Christian Hartmann

Prioritatea diplomației franceze este combaterea terorismului islamist, a declarat președintele Emmanuel Macron. El s-a întâlnit cu ambasadorii francezi, reuniți la Paris. Este prima întâlnire a noului președinte cu diplomații francezi. Din mai de când a fost ales, noul președinte l-a primit pe Vladimir Putin la Versailles iar liderul de la Casa Albă, Donald Trump a fost invitatul de onoare pentru defilarea de pe Champs Elysées cu ocazia zilei naționale de pe 14 iulie. 

La Paris s-au întâlnit marți 170 de ambasadori francezi și 400 de antreprenori care doresc să investească în diverse zone de pe glob. Emmanuel Macron a prezentat prioritățile diplomației franceze: « Să asigurăm siguranța cetățenilor noștri, să facem din lupta contra terorismului islamist prima prioritate a politicii nostre externe. Da, spun bine un terorism islamist și îmi asum întrebuințarea acestui adjectiv, căci nimic nu ar mai absurd decât a nega legătura între atacurile teroriste pe care le trăim și o anumită parte a islamului. În plus, nu trebuie să avem frică de islam și să începem să așezăm în aceeași barcă milioanele de musulmani care trăiesc în Europa și care nu au nicio legătură cu această doctrină fanatică ».

Franța se confruntă din 2015 cu un val de atentate islamiste fără precedent în care au murti 239 de persoane.  « Eradicarea terorismului înseamnă și secarea surselor de finanțare”, a insistat Emmanuel Macron și a anunțat pentru începutul lui 2018, la Paris, organizarea unei conferințe de mobilizare contra finanțării terorismului. De asemenea, el a asigurat că dorește să obțină o transparență totală asupra forțelor de finanțare a terorismului.

Aici, președintele francez a insistat asupra necesității de a nu fi de o parte sau de alta, între Arabia Saudită ori Iran, spre exemplu, cele două mari rivale regionale din Orientul Apropiat. “Forța diplomației înseamnă a vorbi tuturor” , consideră Emmanuel Macron.

Franța este implicată militar în lupta contra grupărilor jihadiste, în mai multe țări – în Libia, Irak și Siria. Seful statului a făcut apel la transparență pentru toatele formele de finanțare a terorismului, într-un context de tensiuni diplomatice între Qatar și state din Golf care acuză Doha că finanțează grupări teroriste.

În ceea ce privește Iranul, Emmanuel Macron a subliniat că nu există nicio alternativă la programul de ne-proliferare nuclară. Recent, Iranul a amenințat că ar putea ieși din acordul nuclear, dacă Statele Unite vor continua să o sancționeze.

Referindu-se la Venezuela, Emmanuel Macron a vorbit despre o dictatură impusă de regimul președintelui Nicolas Maduro. « O dictatură care încearcă să existe cu prețul unei crize umanitare fără precedent în timp ce resursele acestei țări rămân considerabile », a declarat șeful Palatului Elysée. Venezuela se află de luni îtr-o profundă criză economică, politică și instituțională. Președintele Nicolas Maduro, foarte impopular potrivit sondajelor, este confruntat regulat cu manifestații ale opoziției care îi cere demisia. Aproximativ 130 de oameni au fost uciși în protestele de stradă din ultimele patru luni duse împotriva președintelui. Președintele american Donald Trump a impus noi sancțiuni, în ultima perioadă Venezuelei – a retrâns accesul la capital străin, de care țara are mare nevoie.

Iar până la finele anului, pe 12 decembrie, când se vor împlini doi ani de la semnarea Acordului de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice, Franța va organiza un summit internațional pentru a mobiliza bugetul indispensabil de care are nevoie acest proiect de îmbunătățire a mediului înconjurător. Banca Mondială va fi prezentă. Până atunci, la finele lui septembrie, în fața membrilor ONU, Emmanuel Macron va pleda pentru un « pact mondial asupra mediului ».

În ceea ce privește Uniunea Europeană, președintele francez a menționat că ar trebui concepută o Europă care să permită acelor state care doresc să își aprofundeze relația în diversele domenii, fără să fie obligate să avanseze împreună, ca 28 de state, ori 27 după plecarea Marii Britanii din UE. Întărirea Uniunii economice, monetare, fiscale și sociale în Europa..aceste propuneri, care au fost discutate în particular cu Germania, vor fi prezentate între alegerile legislative germane de la finele lui septembrie și sfârșitul acestui an.