Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moartea unei mari actriţe franceze, Mireille Darc, emblemă feminină a anilor 70 şi 80

000_par2003062315614_0.jpg

Mireille Darc alaturi de Alain Delon în 1976
Mireille Darc alaturi de Alain Delon în 1976
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Francezii omagiază în aceste zile o mare personalitate a ecranului, Mireille Darc, care s-a stins din viaţă luni 28 august la vîrsta de 79 de ani. Mireille Darc a jucat în peste 50 de filme de lung metraj, dintre care unele au avut un mare succes de public şi în România.

Pentru multă lume Mireille Darc rămîne o imagine de neuitat din filmul "Marele blond cu un pantof negru": actriţa îşi face apariţia într-o rochie extrem de sobră, neagră, închisă pînă la gît, dar cînd se întoarce cu spatele acesta pulverizează privirile prin goliciunea sa, degajînd un erotism care a rămas durabil în istoria celei de-a şaptea arte.

Mireille Darc a încarnat ideea de feminitate provocatoare în anii 70 şi 80, devenind foarte repede extrem de populară. Ca sex simbol, criticii au comparat-o cu Brigitte Bardot şi chiar cu Marilyn Monroe. In epoca respectivă filmele franceze erau extrem de des prezente pe ecranele româneşti, deci publicul care are astăzi o anumită vîrstă îşi aminteşte de ea. Mireille Darc a avut şansa şi inspiraţia de a juca alături de alţi monştri sacri ai filmului francez, precum Pierre Richard, actor de comedie şi el faimos la acea oră, inclusiv în România, sau cu Alain Delon (de exemplu în filmul “Borsalino”).

In anii 90 Mireille Darc şi-a relansat cariera la televiziune, dar a devenit şi un artist militant printr-o serie de filme documentare realizate de ea, pe teme cum ar fi transplantul de organe, prostituţia sau oamenii fără adăpost.

Omagiile care i se aduc în Franţa depăşesc deci imaginea fostului sex simbol. Ministra culturii, Françoise Nyssen, salută “curajul şi angajamentul civic” al celei care a fost Mireille Darc. Un fost preşedinte al Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob, găseşte însă poate cele mai potrivite cuvinte pentru a o defini: ea a încarnat libertatea femeii în toată splendoarea sa precum şi ceea ce s-ar putea numi "le chic français".