Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noua reformă a muncii în Franța prezentată în premieră

premierul_edourad_philippe_si_ministrul_muncii_muriel_penicaud_la_iesirea_de_la_consiliul_de_ministri_30_august_2017.jpg

Premierul Edouard Philippe si ministrul Muncii, Muriel Penicaud la iesirea de la Consiliul de Ministri, 30 august 2017
Premierul Edouard Philippe si ministrul Muncii, Muriel Penicaud la iesirea de la Consiliul de Ministri, 30 august 2017
Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Președintele Franței, Emmanuel Macron în scădere puternică în sondaje are joi marea provocare odată cu prezentarea de către guvern a reformei muncii. Este o primă etapă de “renovare socială” promisă de șeful statului ales pe 7 mai într-o țară descrisă chiar de președinte ca fiind “nereformabilă”.

După aproape 100 de întâlniri între miniștri și partenerii sociali, purtătorul de cuvânt al guvernului, Christophe Castaner asigură că noul proiect  este fructul discuțiilor între toți cei vizați de aceste ordonanțe și că nu are nimic ce să își reproșeze : dialogul social a fost respectat. Afișându-și dorința de a merge repede, guvernul a optat pentru o procedură accelerată, cea a ordonanțelor, autorizate de Parlament, care permite evitarea oricărei modificări a textelor odată publicate.

Este vorba de cinci ordonanțe elaborate în cel mai mare secret pe perioada verii ce au fost prezentate joi partenerilor sociali iar apoi detaliate de premierul Edouard Philippe și de ministrul Muncii, Muriel Pénicaud într-o conferință de presă. Premierul a vorbit despre o reformă ambițioasă, justă, echilibrată.

Unul dintre obiectivele afișate este de a da o flexibilitate mai mare societăților și să le încurajeze să angajeze în timp ce șomajul, preocuparea numărul 1 al francezilor rămâne foarte mare, atingând 9,5% din populația activă. Tinerii sunt majoritari la acest capitol.

Pentru săptămânalul Le Point, președintele Emmanuel Macron a precizat că este o « tranformare profundă și ambițioasă ».  

La rândul său, profesorul Christian Lequesne, de la Centrul de Cercetări Internaționale atenționează că « nu este doar o provocare națională, căci președintele Emmanuel Macron reprezintă o speranță pentru toți cei care așteaptă o reformă din partea Franței, în particular Germania.  Este un test:  țările din jur au ajuns să observe incapacitatea Franței de a reuși în reforma politicilor publice fără ca imediat să fie declanșat războiul social », subliniază expertul în politici publice. Si a adăugat : «Emmanuel Macron vede în Franța motorul unei Europe relansate, un lider al lumii libere. Din ce în ce mai mult leadership-ul pe care putem să îl avem în spațiul international ori transnațional european depinde de capacitatea de a conduce cu bine propria țară”. De altfel, miercuri, șeful diplomației germane, Sigmar Gabriel, aflat în vizită la Paris, s-a declarat impresionat de proiectul de reformă.

În plan intern, așteptările patronatelor sunt puternice, ostilitatea unor sindicate a fost deja exprimată iar reforma nu pare a fi prea simplă. Pentru opoziție, reforma în curs echivalează cu o « demolare socială » sau cu o «  lege a muncii de talia XXL »

În 2016, această lege inițiată de fostul președinte, socialistul François Hollande, a scos în stradă, pe durata unor luni bune, mii de manifestanți  care au marcat astfel cea mai gravă criză socială cunoscută vreodată de un guvern de stânga în Franța.

Confederația Muncii a lansat deja un apel la protest pentru data de 12 septembrie, iar stânga radicală condusă de Jean-Luc Mélenchon a dat întâlnire celor nemulțumiți de cum va arata reforma, pe 23 septembrie.  Conform unui ultim sondaj publicat miercuri, șeful Palatului Elysée a pierdut 19 puncte de popularitate în 3 luni. 55% dintre francezi au o părere proastă despre președintele lor.