Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța : 11 vaccinuri vor fi obligatorii pentru copii de la 1 ianuarie 2018

200_de_medici_importanti_din_franta_au_lansat_in_iunie_2017_un_apel_in_favoarea_vaccinarii_obligatorii_dorite_si_de_ministrul_sanatatii.jpg

200 de medici importanti din Franta au lansat în iunie 2017 un apel în favoarea vaccinarii obligatorii, dorite si de ministrul Sanatatii, Agnès Buzyn
200 de medici importanti din Franta au lansat în iunie 2017 un apel în favoarea vaccinarii obligatorii, dorite si de ministrul Sanatatii, Agnès Buzyn
Sursa imaginii: 
© AFP/Archives

Din ianuarie 2018, opt noi vaccinuri vor fi obligatorii pentru copii în Franța. În prezent doar 3 sunt obligatorii ceea ce face ca numărul total să ajungă la 11. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății. O serie de proteste au avut loc deja în Franța după ce o măsură similară fusese anunțată de premierul Edouard Philippe, în cadrul unui discurs de politică generală. La rândul lor, peste 200 de importanți medici francezi au cerut încă din iunie introducerea obligativității.  

Ïn Franța, între 2000 și 2016 proporția francezilor care nu mai au încredere în vaccinuri a crescut de la 10 la 25%.

Le Monde pune această neîncredere pe seama unor scandaluri medicale și care nu au neapărat legătură cu un vaccin anume ci cu diverse medicamente. Spre exemplu, un tratament al diabetului, care era recomandat și pentru tăierea poftei de mâncare, a ucis, într-o perioadă de 30 de ani, 500 de francezi. În iulie 2017, guvernul a decis să înasprească legislația în materie de vaccinuri. Din 2018, 11 vaccinuri vor fi obligatorii pentru copii, față de doar 3 în prezent.

În prezent, 4 din 5 copii sunt vaccinați, spune ministrul Sănătății :“Aceste vaccinuri figurează deja în carnetele de sănătate ale copiilor. Ideea este că 15% dintre copii nu sunt vaccinați și îi pun în pericol pe alții. De la 1 ianuarie ele devin obligatorii pentru a proteja întreaga populație. Lăsăm însă timp familiilor să le facă, nu vom impinge oamenii să se vaccineze de urgență”.

Așadar, de ce devin ele obligatorii?

Pentru că merg foarte bine. Spre exemplu : în 1958, vaccinul contra poliomielitei este introdus în Franța. Rezultatul: în 70 de ani, numărul cazurilor înregistrate a scăzut de la 1.600 la zero. La fel s-a întâmplat și în cazul rubeolei : 35 de cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, la începutul vaccinării iar acum mai există un singur caz.

De fapt, nicio altă politică de sănătate nu a avut un impact atât de important asupra reducerii mortalității și creșterii natalității în Franța. Doar introducerea canalizării.

Agenția Națională de Sănătate Publică estimează că pentru a eradica o boală, între 80% și 95% din populație trebuie vaccinată, în funcție de gravitatea situației. Cu acest nivel obținem ceea ce doctorii numesc « imunitate de grup ». Pe scurt: a scăzut automat și numărul celor care ar putea să infecteze un grup. Așadar, un vaccinat îl protejează și pe cel care, din diverse motive nu se poate vaccina: spre exemplu un nou născut care are mai puțin de 2 luni, o persoană care are contra-indicații medicale sau una cu un sistem imunitar scăzut.

Un alt exemplu: vaccinul contra pneumococului a permis reducerea cu 38% a infecțiilor la bătrâni nevaccinați datorită administrării lui la bebeluși.

Difteria, boală ce poate fi mortală mai ales pentru copii, provoca trei mii de decese în 1945. De cum a devenit obligatoriu vaccinul în anul următor, incidenţa bolii a scăzut simţitor iar astăzi practic difteria a dispărut din Hexagon.

Dar, bineînțeles, există efecte secundare, spun mulți. Și este adevărat. Toate vaccinurile au reacții adeverse. Dar, sunt benigne. Există o excepție: hepatita B, pentru care medicii au în continuare unele dubii. Motivul: din 25 de milioane de persoane vaccinate, s-au înregistrat câteva sute de cazuri de scleroză în plăci. Chiar și așa, vaccinul va deveni obligatoriu, doar pentru nou născuți însă, nu și pentru adulți. Ori, pentru niciun bebeluș nu s-a înregistrat vreodată scleroză în plăci.