Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Revista l’Obs: „legăturile primejdioase dintre islamişti şi independentiştii catalani”

2017-08-21t182748z_798651910_rc1396c28590_rtrmadp_3_spain-security_0.jpg

Musulmani manfestînd împotriva terorismului la Barcelona pe 21 august 2017
Musulmani manfestînd împotriva terorismului la Barcelona pe 21 august 2017
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Cu o lună înainte de referendumul organizat în Catalonia pe marginea unei posibile independeţe, unii comentatori avertizează că separatiştii catalani au făcut concesii prea mari islamismului. Pentru a obţine votul musulmanilor din Catalonia în favoarea independenţei, unele partide politice şi mulţi responsabili locali au „închis” ochii în faţa creşterii fenomenului rigorist şi integrist. Este ce afirmă în orice caz revista săptămînală franceză L’Obs.

„Militanţii pentru independenţă şi islamiştii, legăturile primejdioase”. Am citat titlul acestui dosar care pune în lumină un aspect mai puţin analizat cînd se vorbeşte despre Spania, şi anume modul în care separatiştii catalani au favorizat integrismul, din oportunism. Guvernul de la Madrid îi acuză pe separatiştii calatali de acest lucru, iar după recentul atentat de la Barcelona subiectul a ieşit din zona culiselor şi riscă să deschidă o veritabilă cutie a Pandorei.

Pentru salafişti, musulmanii rigorişti, imamii radicali şi alţi integrişti ai Islamului care trăiesc în Europa mişcările separatiste sunt o veritabilă binecuvîntare cerească. Mai ales cînd, aşa cum au făcut-o separatiştii catalini, i se promite comunităţii musulmane că religia sa va fi recunoscută ca religie de stat şi că musulmanii vor dispune de şi mai multe avantaje.

In Spania, arată revista l’Obs, trăies un milion nouă sute de mii de musulmani, dintre care cinci sute de mii numai în Catalonia. 80 la sută din membrii comunităţii musulmane spaniole provin din Maroc. Această imigraţie este relativ recentă şi a luat amploare în ultimile două decenii. In Spania nu s-au format „ghetouri etnice” ca în Franţa şi în Olanda, de exemplu, dar salafismul este extrem de activ. In Catalonia sunt recenzate, de exemplu, în jur de 70 de moschei de orientare salafistă, iar modul în care sunt ele finanţate rămîne încă extrem de opac.

Atentatul de pe 17 august de la Barcelona s-ar putea să aibă un impact asupra referendumului de pe întîi octombrie, chiar dacă pînă acum dezbaterea legată de islma şi de pericolul islamist a fost cam absentă din viiaţa publică spaniolă, mai arată revista l’Obs.