Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța : Ambițioasa reformă a muncii

premierul_edouard_philippe_considera_reforma_legislatiei_muncii_ca_fiind_una_ambitioasa.jpg

Premierul Edouard Philippe considera reforma legislatiei muncii ca fiind una ambitioasa
Premierul Edouard Philippe considera reforma legislatiei muncii ca fiind una ambitioasa
Sursa imaginii: 
© Patrick Kovarik, AFP

Guvernul francez a prezentat « ambițioasa » reformă a muncii, așa cum a fost ea catalogată de premierul  Edouard Philippe. Acesta spune că ”acest mare șantier” vine înainte de a fi revăzute pensiile și asigurările de șomaj. Obiectivul central al reformei muncii: flexibilizarea societăților pentru a le încuraja să angajeze, în timp ce șomajul, preocuparea numărul 1 al francezilor, rămâne foarte mare, atingând 9,5% din populația activă. Tinerii sunt majoritari la acest capitol. Pasul următor: ordonanțele vor fi prezentate în Consiliul de Miniștri pe 22 septembrie.

Concret, ordonanțele prevăd că un salariat care va estima că a fost concediat fără nicio cauză reală, va obține cel mult 20 de salarii, la o vechime de 30 de ani. Pentru o prezență de doi ani într-o societate, vor fi acordate 6 salarii  și doar un salariu pentru o vechime de un an într-o societate. În schimb, indemnizația legală în caz de rupere a contractului de muncă crește cu 25%.

O societate va putea, printr-un acord aprobat de administrație, să definească un cadru comun de plecări voluntare. În prezent, o separare amiabilă între un salariat și societatea la care lucrează nu se poate face decât individual și dă dreptul la șomaj.

Dificultățile economice ale grupului care este nevoit să dea afară un angajat, vor fi stabilite în funcție de ceea ce se întâmplă în același sector de activitate, în plan național. Societățile vor putea, printr-un acord majoritar să negocieze prime pentru salariați.

Diversele sectoare profesionale vor putea modifica, printr-un acord, durata și numărul de contracte încheiate pe o perioadă determinată, cunoscute sub numele de CDD, fixate în prezent doar prin lege. În domeniul construcțiilor, vor exista contracte pe perioadă nedetermintaă, CDI - și  care pot fi încheiate odată ce șantierul este finalizat.

Apoi, salariații care au fost destituiți pentru că au refuzat un anumit tip de contract, vor beneficia de un abonament de 100 de ore de formare finanțate de către angajator.

Toate acestea au fost decise după 100 de întâlniri între miniștri și partenerii sociali. Guvernul a optat pentru o procedură accelerată, cea a ordonanțelor, autorizate de Parlament, care permite evitarea oricărei modificări a textelor odată publicate. Cinci ordonanțe au fost elaborate pe perioada verii și prezentate joi partenerilor sociali iar apoi detaliate de premierul Edouard Philippe și de ministrul Muncii, Muriel Pénicaud într-o conferință de presă. 

Premierul a vorbit despre o reformă "ambițioasă, justă, echilibrată": "Francezii au votat: l-au ales președinte pe Emmanuel Macron și am primit astfel mandatul de a reforma legislația muncii. Nu am vrut să ne precipităm. Am ținut să ascultăm, să discutăm cu sindicatele și cu patronatele. S-au multiplicat reuniunile cu partenerii sociali, fără a exclude pe nimeni. Toate lucrurile au fost spuse cât mai clar. Există divergențe și ni le asumăm”.

Reforma oferă, în premieră, prioritate întreprinderilor mici și mijlocii, a anunțat ministrul Muncii, Muriel Pénicaud: "Cred că trebuie să schimăm starea de spirit. Ceea ce ar da un impuls important pentru investiții, pentru crearea de locuri de muncă. Este pariul pe care îl facem cu partenerii sociali, căci nu este legea cea care va regla totul. Ea doar va permite o dinamică, ceea ce este de altfel obiectivul acestei reforme ».

Președintele Confederației Întreprinderilor Mici și Medii,  François Asselin găsește măsurile pragmatice, în timp ce Pierre Gattaz, președintele Medef – mișcarea patronală din Franța, salută « o primă etapă importantă pentru câștigarea încrederii șefilor de societăți ».

Sindicatele sunt mai puțin entuziasmate – poate le va lua puțin timp până vor apuca să citească cele cinci ordonanțe – ele reunesc 36 de măsuri pe 159 de pagini. « Toate temerile noastre se confirmă: este sfârșitul contractului de muncă », declară  Philippe Martinez de la Confederația Muncii, unul dintre principalele sindicate franceze care a planificat încă de dinainte de a fi prezentată reforma, un protest, pe 12 septembrie. În schimb, un alt sindicat spune că a obținut chiar un câștig pe mai multe puncte și că « eventualele nemulțumiri nu vor fi rezolvate prin proteste », idee susținută de altfel de mai multe sindicate ale lucrătorilor.

De partea politică, la stânga radicală, France insoumise/ Franța nesupusă a denunțat « o regresie » și a cerut nemulțumiților să iasă în stradă. Extrema dreaptă a calificat reforma drept o « escrocherie intelectuală » în timp ce socialiștii se îngrijorează de « diminuarea protecției salariale ». Doar centriștii de la Modem au salutat « avansul puternic și semnificativ ».