Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macron și Merkel vor sancțiuni mai dure la adresa regimului Kim Jong-Un

comunitatea_internationala_este_indignata_de_testul_cu_bomba_cu_hidrogen_efectuat_de_coreea_de_nord.jpg

Comunitatea internationala este indignata de testul cu bomba cu hidrogen efectuat de Coreea de Nord
Comunitatea internationala este indignata de testul cu bomba cu hidrogen efectuat de Coreea de Nord
Sursa imaginii: 
© Toshifumi Kitamura / KCNA / AFP

Cancelara Germaniei, Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron au discutat la telefon despre ultimul test nuclear al Coreei de Nord. Pentru Statele Unite, este vorba de un test nuclear major. China a declanșat un plan de urgență și a verificat radiațiile la frontiera cu Coreea de Nord. Este al șaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum. 

Cancelara germană Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron pledează pentru înăsprirea sancțiunilor pe care Uniunea Europeană ar trebui să le impună Coreei de Nord, a precizat guvernul german. Cei doi lideri au discutat situația la telefon. Ei consideră că ultima provocare a liderului de la Phenian atinge o nouă dimensiune iar Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite și Uniunea Europeană ar trebui să ia poziție.

Sancțiuni sunt aplicate din 2006 încoace pentru a acompania comunitatea internațională care încearcă să oprească testele nucleare ale regimului nord-coreean și pentru ca rezoluțiile ONU să fie respectate. Ultimele sancțiuni europene au fost aplicate în urmă cu doar câteva săptămâni, la începutul lui august. Si ONU a luat măsuri la începutul lui august, de limitare a exportului de plumb, fier, minereuri și produse marine. Imediat China, principalul susținător economic al Phenianului a anunțat că suspendă în « totalitate » toate aceste importuri provenind din Coreea de Nord.

Chiar și așa, duminică, președintele american Donald Trump scria pe Twitter că până acum China nu a reușit să convingă Phenianul să diminueze programele sale nucleare și balistice. În opinia șefului de la Casa Albă, Coreea de Nord este ostilă și periculoasă pentru Statele Unite, în urma acestui « test nuclear major ».  “Coreea de Nord a devenit o mare amenințare », subliniază președintele Donald Trump și a convocat echipa de securitate națională pentru a pregăti noi sancțiuni la adresa regimului lui Kim Jong-Un.

Secretarul american al Trezoreriei a lăsat să se înțeleagă că « cei care fac afaceri cu Phenianul nu pot face și cu Statele Unite ».

China a declanșat un plan de urgență pentru a controla nivelul radiațiilor de-a lungul frontierei cu Coreea de Nord, imediat după testul nuclear. Stațiile de control situate în trei provincii din nord-est funcționează normal, au anunțat imediat autoritățile chineze.

De partea lor, autoritățile din Rusia au precizat că nivelul de radiații în Extremul Orient se situa duminică într-un interval « normal » fără să fie înregistrate depășiri. 

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat testul nuclear derulat de Coreea de Nord. « Este o violare suplimentară a obligațiilor internaționale și minează eforturile de dezarmare și de neproliferare », a precizat Antonio Guterres într-un comunicat.

Regimul lui Kim Jong-Un a anunțat că a efectuat un test cu bombă cu hidrogen, al șaselea test și cel mai puternic. Explozia a fost resimțită precum un cutremur  în regiunea frontalieră din nord-estul chinez.