Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moscova și Ankara aproape de un acord major

Presedintele Rusiei si Turciei, Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan pe 10 martie 2017 la Moscova

Turcia și Rusia se apropie de semnarea unui acord în domeniul apărării. Ar fi un prim contract major între cele două. Un eventual acord care îngrijorează deja aliații Turciei din cadrul NATO, chiar dacă această comandă ar putea să nu se semneze niciodată. Potrivit responsabililor turci și ruși, documentele sunt pregătite pentru a fi semnate. Turcia ar urma să cumpere sisteme de apărare antiaeriană. 

Observatorii rămân sceptici asupra probabilității ca Turcia să semneze acordul și estimează că mesajul transmis Occidentului prin aceste negocieri contează mai mult decât achiziția în sine.

Pentagonul a criticat decizia Turciei de a cumpăra sisteme anti-rachetă din Rusia.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat exemplul Greciei, un alt membru NATO care dispune de sisteme mobile anti-rachetă, inițial cumpărate de Cipru la finele anilor 1990 iar apoi transmise Atenei pentru a se evita orice tensiune.

Un responsabil din ministerul Apărării din Rusia a anunțat că acordul este “aproape încheiat” , mai sunt doar câteva mici “subtilități” de clarificat. « Statele Unite se pot indigna dar Turcia este o țară independentă și poate lua singură o decizie », a comentat oficialul rus.

Igor Delanoë, directorul adjunct al Observatorului franco-rus este foarte sceptic față de acest acord. El crede că Moscova și Ankara folosesc această poveste pentru a-și arăta nemulțumirea față de Occident și amintește că relațiile dintre Rusia și NATO sunt într-o criză în urma anexării Crimeei, în 2014 și a suportului oferit separatiștilor pro-ruși în Ucraina.

Apoi, în timp ce Turcia rămâne un membru cheie al NATO, legăturile sale cu Statele Unite sunt tensionate, după ce Washington a decis să susțină milițiile kurde siriene, considerate « teroriste » de Turcia. Pe de altă parte, aceste discuții sunt un mijloc pentru Rusia de a-și promova armamentul și de a eroda încrederea între statele membre NATO în timp ce Turcia arată că poate decide asupra relațiilor strategice.

Însă, relația dintre Ankara și Moscova a fost tot mai apropiată în ultimele luni, după o gravă criză diplomátică cauzată de distrugerea unui bombardier rus de catre Ankara, pe frontiera cu Siria, în noiembrie 2015. Moscova și Ankara rămân, cel puțin la nivel declarativ, opuse în conflictul sirian, deoarece Rusia susține regimul de la Damasc în timp ce Turcia este de partea rebelilor.

Dar, cele două state își « compartimenteză » relația, fără să lase rivalitatea regională, veche de secole, să polueze domenii de cooperare cu un puternic potențial. În acest timp, analiștii consideră că discuțiile asupra sistemului anti-rachetă sunt departe de a indica o alianță strategică majoră. Singurul lucru care apropie Turcia de Moscova este intenția comună de a face presiune asupra Occidentului.