Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kim Jong-Un, « mare strateg »?

kim_trump.jpeg

Kim Jong-Un si Donald Trump, presedintii Coreeii de nord, respectiv SUA
Kim Jong-Un si Donald Trump, presedintii Coreeii de nord, respectiv SUA
Image source: 
bfmtv.com/SAUL LOEB, ED JONES/AFP

Dosarul nord-corean a revenit pe masa Naţiunilor Unite. În urma noului test nuclear realizat de regimul de la Pheniain duminică în zori, Consiliul de securitate ONU s-a reunit de urgenţă pentru a căuta un răspuns acesti noi sfidări. Comunitatea internaţională a condamnat deja de o manieră cvasi-unanimă noua experienţă a Coreei de Nord care reprezintă al 6-lea ei test atomic. Până şi China, principalul aliat al regimului condus de Kim Jong-Un, a protestat oficial denunţând însă totodată «ameninţările americane la adresa ţărilor care ar mai face afaceri cu Coreea de nord». Moscova a chemat părţile la dialog în dosarul nord-corean şi a criticat şi ea poziţia Statelor Unite care «nu vorbesc decât limbajul sancţiunilor». Pentru preşedintele american Donald Trump, acest al 6-lea test nuclear nord-corean este o adevărată sfidare, atât diplomatică cât şi militară.

Pentru Donald Trump, Coreea de Nord este o bătaie de cap fără soluţie clar definită. Cert, noul preşedinte american a dorit să rupă cu «răbdarea strategică» folosită de predecesorul său Barack Obama. Noul lider de la Washington a ridicat tonul la nord-coreeni, a folosit o retorică rar întâlnită în lumea diplomatică, dar tot fără rezultate. De la începutul anului, Phenianul a tras 21 de rachete balistice. În plus, cum o spunea încă de acum o lună Stephen Bannon, fostul consilier strategic al lui Donald Trump, «nu există soluție militară în Coreea de Nord. Toată lumea ştie că în caz de atac contra regimului din nord, zece milioane de sud-coreeni vor muri în următoarea oră ucişi de arme convenţionale», spunea acelaşi responsabil pe vremea când mai era la Casa albă.

Testul de duminică pune în dificultate şi China, a doua putere economică mondială. Pe lângă faptul că Beijingul trebuie să sprijine mai departe regimul nord-corean dacă nu vrea să aibă militari americani la graniţa sa sudică – ipoteză în care regimul Kim ar cădea - pe plan intern China este confruntată cu teama populaţiilor frontaliere de eventuale scurgeri radioactive nord-coreene. China îşi va înăspri probabil sancţiunile economice contra nord-coreenilor, dar nu este sigur că acest lucru va avea efectul scontat. Analiştii mizează mai degrabă pe ideea că acum Beijingul va încerca să-i convingă pe sud-coreeni şi pe americani să nu mai facă presiuni suplimentare asupra Nordului.

Kim Jong-Un, «mare strateg»?

Când a ajuns la putere, tânărul Kim Jong-Un era descris drept o marionetă, un lider ce urma să fie manipulat de vechea gardă de la Phenian. «Situaţia sa era precară; era fără experienţă; era ilegitim pentru că era de abia al treilea fiu al tatălului său. În fapt, singura sa legitimitate era că fusese ales, târziu, de tatăl său, Kim Jong-il, ca să preia conducerea ţării» reaminteşte Le Monde.

Într-un lung portret schiţat liderului comunist, ziarul francez de seară notează că «a fost o mare eroare să-l subestimăm pe Kim Jong-Un. Amploarea acestei greşeli nu se măsoară decât azi. Inteligent, pragmatic şi hotărât, Kim nu a ezitat nicio clipă să-i elimine pe toţi cei – inclusiv din familia sa – de care se temea» notează un cercetător de la universitatea din Seoul citat de Le Monde. De decenii la rând, liderii nord-coreeni estimează că singura lor şansă de supravieţuire este să aibă o forţă de disuasiune. Numai aşa vor putea negocia în poziţie de forţă cu americanii reglarea globală a situaţiei din peninsula coreană, o situaţie care deocamdată ţine doar de un armistiţiu semnat acum 64 de ani.

Kim Jong-Un refuză aşadar orice concesie în domeniul nuclear, dar a dat dovadă de flexibilitate ideologică. «Reformele destinate să liberalizeze economia au început să dea roade, mai ales în marile oraşe» mai scrie Le Monde. Lucru care-i permite regimului să fie sprijinit, cel puţin aparent, de populaţie.

Într-un lung editorial pe tema crizei nucleare cu Coreea de Nord, Le Figaro, ziar conservator, e mai sceptic. După ce notează că « Kim Jong-Un nu este probabil complet nebun cum spun unii », ziaristul constată că Coreea de nord este pe cale să devină o putere nucleară cu care va trebui să ne obişnuim. Din păcate, «dacă Obama alesese să ignore provocările lui Kim, cu Trump problema este de altă natură. Ambii lideri sun imprevizibili şi excesivi. Nu putem deci exclude o eroare de apreciere sau de calcul. Teatrul nord-corean rămâne de aceea foarte periculos» conchide Le Figaro.

 
Kim Jong-Un, « mare strateg »?