Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Nord: război verbal care riscă să degenereze în catastrofă

2016-01-28t061853z_113683124_gf10000287292_rtrmadp_3_northkorea-missile_0.jpg

Kim Jong-Un...
Kim Jong-Un...
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

O criză internaţională ia amploare pe fondul gesticulaţiilor nucleare ale Coreii de Nord şi ale declaraţiilor belicoase ale Statelor Unite. In fiecare zi o nouă salvă de declaraţii făcute în diverse capitale ale lumii are reverberaţii planetare. Coreea de Sud, China, Japonia, Rusia precum şi cîteva ţări ale Europei occidentale participă şi ele la acest război verbal. Pentru moment nici o soluţie nu se anunţă la orizont iar arma sancţiunilor, singura de care dispune de fapt comunitatea internaţională în faţa dictatorului de la Fenian, riscă să fie ineficientă.

In materie de declaraţii asistăm la un fel de competiţie, ca şi cum fiecare dintre protagonişti ar căuta, aproape în fiecare zi, formule din ce în ce mai dure sau de natură să-i aducă un avantaj mediatic cît mai mare. După ce avertismentele şi ameninţările lui Donald Trump au făcut ocolul lumii, agenţiile de presă reiau acum declaraţiile ambasadoarei americane la ONU, Nikki Jaley, care consideră că regimul de la Fenian a depăşit orice măsură.

De partea sa, Vladimir Putin denunţă “isteria militară” prin care Statele Unite, dar şi alte ţări, vor să contracareze regimul lui Kim Jong-Un. Ambasadorul Coreii de Nord la ONU nu putea lipsi din acest cor şi anunţă că ţara sa le va rezerva şi alte “cadouri” americanilor, subînţelegînd prin acest termen că alte experienţe nucleare sunt în pregătire. Ceva mai rezervate în alegerea termenilor sunt Franţa şi China. Ceea ce nu înseamnă că tonul nu rămîne grav. Ministrul francez al apărării, doamna Florence Parly, îşi exprimă temerea că “un derapaj spre un conflict major” este posibil. Iar China continuă să joace pe cartea unei pretinse înţelepciuni şi să reafirme că nu există soluţie militară la această criză.

Concertul de declaraţii este doar partea vizibilă a acestei noi crize mondiale. In culise, la ONU, au loc negocieri în vederea decretării unui noi set de sancţiuni împotriva Coreii de Nord. Un vot este aşteptat în acest sens pe 11 septembrie. Donald Trump pretinde că va sancţiona toate ţările care nu vor întrerupe relaţiile comerciale cu Coreea de Nord. Greu de imaginat însă o astfel de sancţiune la adresa Chinei, ţara care este destinatarul a 90 la sută din exporturile nord-coreene.

Preşedintele rus Vladimir Putin înţelege să joace şi el un rol în actualul context exploziv, şi se consultă la Vladivostok cu preşedintele Coreii de Sud, Moon Jae-in şi cu primul ministru japonez Shinzo Abe.

In Franţa analiştii consideră că numai o poziţie fermă, comună, din partea Chinei şi a Statelor Unite l-ar putea face pe Kim Jong-Un să dea înapoi. Mai precis să-şi întrerupă programul nuclear, eventual în schimbul asigurărilor că regimul său nu va fi nici contestat şi nici atacat. De fapt, spun majoritatea comentatorilor francezi, dictatorul de la Fenian, cel de-al treilea vlăstar al dinastiei roşii Kim, nu vrea altceva decît să-şi asigure supravieţuirea…

Mai rămîn însă îndoielile în legătură cu personalitatea sa. Nimeni nu ştie de fapt ce-i în capul său şi pînă unde poate merge un ins ca el, în acelaşi timp rupt de lume dar care ţine cu tot dinadinsul ca toată planeta să ştie că el există şi că este periculos. Kim Jong-Un a fost poate subestimat de psihologi şi de psihanalişti. Nu este exclus ca pulsiunile sale, hrănite din complexe dar şi de megalomanie, să fie sinucigaşe. El face parte însă dintre acei indivizi care nu se sinucid niciodată singuri şi nu-şi pot sublima pulsiunile autodestructive decît dacă atrag cu ei şi alţi oameni în cădere, cît mai mulţi eventual, de exemplu întreaga Coree de sud.

Umanitatea se află, într-un fel, în faţa unei drame globale cu totul inedită. Un singur om necontrolat de nimeni şi dispunînd de forţa nucleară este astăzi capabil să provoace o catastrofă. Nu este pentru prima dată că omenirea naşte monştri care îşi "justifică" existenţa prin asasinate în masă. Este pentru prima dată însă că un astfel de individ dispune de rachete capabile să lanseze ogive nuclarea asupra unor oraşe precum la New York sau la Paris.

In Statele Unite, pe coasta Pacificului, s-ar părea că prosperă din nou agenţiile care vînd adăposturi anti-atomice. Dacă ştirea a ajuns şi la urechile lui Kim Jong-Un probabil că acesta jubilează. Idealul său este poate acela de a deveni primul dictator global, de care să-i fie frică lumii întregi.