Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diplomaţia religioasă în acţiune: Papa Francisc în Columbia

pape_francois_place_saint_pierre_rome_vatican_venezuela_0.jpg

Papa Francisc
Papa Francisc
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Papa Francisc se află în Columbia cu un program încărcat, pînă duminică, şi cu dorinţa de a obţine reconcilierea între populaţia columbiană şi fostele guerile comuniste. Nu este pentru prima dată cînd Papa Francisc îşi asumă misiuni diplomatice convins că religia poate avea un rol pacificator.

Papa Francisc dă un exemplu care merită tot respectul. Faţă de predecesorul său, Benedict al XVI-lea, care îşi asumase un rol strict religios, actualul suveran Pontif se interesează de problemele lumii şi încearcă să propună soluţii. El a mediat şi discuţiile dintre americani şi cubanezi, a încercat să-i facă să discute pe israelieni şi pe palestinieni, s-a dus la Cairo ca să stea de vorbă cu unul dintre şefii islamului sunit, s-a dus în Republica centrafricană ca să încurajeze reluarea dialogului dintre creştini şi musulmani.

In prezent Vaticanul încearcă să contribuie şi la calmarea situaţiei din Venezuela, mai precis să medieze dialogul dintre opoziţie şi preşedintele Maduro. Iar în noiembrie se va duce în Birmania unde a luat amploare criza legată de minoritatea rohingya. Papa Francisc a ştiut să transforme Vaticanul într-o putere diplomatică, şi mai ştie să beneficieze şi de o importantă mediatizare la fiecare turneu al său.

In Columbia el s-a deplasat cu o deviză reconciliatoare: “să facem primul pas”. Conflictul intern din această ţară durează de 53 de ani şi i-a divizat profund pe columbieni. In prezent, însă, există o speranţă de pace iar Papa Francisc va rosti 12 lungi discursuri pentru a-i îndemna pe columbieni să contribuie la “regenerarea spirituală a ţării şi la reconcilierea întregii societăţi columbiene”.

Argumentele sale sunt în mare parte religioase, deşi Papa nu uită că jumătate din populaţia acestei ţări trăieşte sub pragul de sărăcie. Un alt obiectiv al Papei este de a reactiva fervoarea catolică într-o ţară în care evanghelismul protestant a cîştigat foarte mult teren, mai mult decît în orice altă ţară latino-americană. 72 la sută dintre columbieni se declară însă, în continuare, catolici.