Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce uraganul Irma este atât de puternic?

irma.jpg

Partea olandezà a insulei Saint-Martin din Caraibe, pe 6 septembrie 2017 dupà trecerea uraganului Irma
Partea olandezà a insulei Saint-Martin din Caraibe, pe 6 septembrie 2017 dupà trecerea uraganului Irma
Sursa imaginii: 
Reuters

Irma, uraganul care traversează în acest moment Marea Caraibelor după ce a devastat, printre altele, Antilele franceze şi olandeze unde a făcut cel puţin 9 morţi, este dintre cele mai puternice înregistrate vreodată. Descris drept «fără precedent» sau «istoric», Irma i-a surprins pe experţi mai ales prin precocitatea sa şi durata fenomenului meteo.

Clasat în categoria a 5-a – cea mai ridicată – a uraganelor, Irma este uraganul tuturor superlativelor. Pentru meteorologii de la Météo-France, Irma a generat vânturi de 295 km/oră timp de 33 de ore, mult peste recordul precedent deţinut de taifunul Haiyan care a măturat Filipinele în 2013 cu aceaşi intensitate dar « doar » 24 de ore. O zi şi o noapte care se soldaseră atunci cu 7 mii de morţi şi dispăruţi.

« O astfel de longevitate pentru o intensitate atât de mare nu s-a mai văzut în lume de când au apărut sateliţii » mai precizează specialiştii francezi. « Irma va fi cu adevărat distrugător când va ajunge pe coastele Floridei » prezic şi specialiştii americani. SUA nu au mai fost atinse de uragane de categoria a 5-a decât de trei ori din 1851 încoace şi majoritatea populaţiei expuse nu are experienţa necesară în faţa unui fenomen atât de devastator.

Precocitatea lui Irma i-a surprins şi ea pe meteorologi. De obicei, uraganele majore nu-şi ating puterea maximă decât după ce depăşesc arcul antilez, când ajung deci prin Porto-Rico, Haiti sau Cuba. Irma însă, graţie unei conjuncturi « favorabile », a fost foarte precoce.

Ce factori au contribuit la formarea, întărirea şi menţinerea Irmei la un nivel atât de ridicat?

Condiţiile meteo au fost optime pentru a-i permite Irmei să intre în istorie. Temperatura la suprafaţa apei Atlanticului este mai mare decât normala sezonieră. « Umiditatea aerului şi structura vânturilor de la mare înălţime au permis apoi uraganului să devină repede unul extrem de puternic » mai spune un specialist citat de confraţii noştri de la France 24. El afirmă că vânturile de altitudine au efect de aspirator, accelerând mişcările ascendente ale furtunii.

Unii se întreabă dacă fenomenul uraganelor, cicloanelor sau taifunurilor cum se numesc ele în Asia este un semn al dereglărilor climatice. Greu de răspuns, afirmă specialiştii. Ce este însă aparent unanim afirmat este că « numărul de uragane de categoria a 4-a sau a 5-a – cele mai puternice deci – va creşte în continu din cauza temperaturilor terestre care cresc ». Intr-adevăr, pentru ca o perturbare atmosferică, o furtună tropicală, să se transforme în ciclon e nevoie să fie reunite nişte condiţii precise : o latitudine minimă faţă de Ecuator, o umiditate ridicată – peste 70% este ideal – şi o temperatură a apei de cel puţin 26°. Este şi motivul pentru care Irma s-a tot întărit petrecând mai multe zile deasupra apei calde a Atlanticului.

La întrebarea « Fenomele climatice sunt cauzate de încălzirea climei ? răspunsul nu este nici da, nici nu ci între cele două. Schimbările climatice ne îngrijoreazăpentru că exacerbează riscurile naturale cu care suntem déjà confruntaţi » un climatolog american citat de ziarul Libération.

Harvey, mai « slab » decât Irma, a făcut în Texas daune materiale şi umane mult mai mari

Atât Harvey cât şi Irma sunt uragane. Irma este însă încă « tânăr », deci în puterea vârstei. « A-l compara cu Harvey este ca şi cum am compara un tânăr sportiv plin de viitor cu un bătrân birocrat » spune profesorul Frank Roux, specialist în cicloane,  colegilor de la France 24. Harvey a fost devastator pentru că s-a « blocat » mai multe zile deasupra oraşului Houston şi a provocat ploi torenţiale urmate de inundaţii istorice. Irma se deplasează repede dar vânturile sale puternice sunt sursa distrugerilor. In fine, Irma provoacă o ridicare a nivelului mării prin absorbţia apei şi deci face valuri – unele de peste zece metrii – care pot fi catastrofale pentru insulele din Caraibe, toate destinaţii turistice foarte prizate.

Harvey şi Irma sunt deci ambele unice în felul lor. Ce este rar este faptul că ele au fost atât de apropiate în timp şi au lovit ambele zone locuite. Ultima dată când s-a întâmplat asta a fost în 2005 când Wilma a măturat Caraibele şi Katrina a devastat New Orleans. Katrina, de categoria a 5-a când era în largul coastelor, ajunse doar de clasa a 3-a pe uscat. Irma dă semne că ar putea rămâne la nivelul cel mai mare până în week-end, inclusiv pe uscat. O veste proastă pentru toţi cei care se vor afla calea sa....

 
De ce uraganul Irma este atât de puternic?